Met goed verpakkingsbeheer valt veel geld te besparen. Dat is de hoofdboodschap van de nieuwe campagne van IPP: ‘Verpakking - Het verborgen goud van jouw organisatie.’ De campagne is de afgelopen weken uitgerold, met als hoogtepunt een webinar die wordt uitgezonden tijdens de Week van de Logistiek. Met de campagne hoopt IPP verpakking op de agenda te zetten bij organisaties die er dagelijks mee te maken hebben.

Verborgen kostenpost

Dat is nodig ook. Organisaties hebben namelijk weinig tot geen idee van hun verpakkingsstromen. Vaak is helemaal niet geweten hoeveel verpakking er op een willekeurig moment op een willekeurige plaats in de organisatie staat. Hoeveel verpakking er in het proces verloren gaat is al helemaal onduidelijk.

Vaak blijkt ‘verpakking’ echter een verrassend grote kostenpost op de balans. Want de verpakkingen die verloren gaan – laten we zeggen palletten – moeten natuurlijk wel worden vervangen. En dat kost geld. Daarbij maakt het niet uit of de verpakking het bezit is van de organisatie zelf, of bijvoorbeeld van een palletpooler als IPP.

Voor de hand liggend

Zo worden bedrijven steeds weer geconfronteerd met een kostenpost. Een kostenpost die serieuze vormen kan aannemen. Er gaan zelfs bedrijven aan failliet. Totaal onnodig, als je beseft dat de oplossing eigenlijk voor de hand ligt: maak werk van verpakkingsbeheer!

Webinar

Hoe doe je dat dan? Daarover ging Marc Daalhuizen van IPP in het webinar het gesprek aan met Ernst Tjaden - Consultant van Tconsult en expert op het gebied van verpakkingsinnovatie – en Mathieu Stijsiger, Supply Chain Manager van Konings-Zuivel. 

Zij leggen uit hoe je, door inzicht te krijgen in de verpakkingsstroom, de verantwoordelijkheden duidelijk te bepalen en een goed proces in te richten, kan werken aan verpakkingsbeheer dat niet langer geld kost, maar juist geld oplevert. Inderdaad, het verborgen goud van jouw organisatie.

Tips

Tijdens het webinar kwamen een aantal bruikbare handvatten naar voren. Marc: "Met onze campagne en het webinar willen we organisaties bewustmaken van de nadelen van gebrekkig verpakkingsbeheer. En we willen laten zien dat de besparingskansen voor het rapen liggen. Met een aantal beperkte ingrepen kunnen we verpakkingsbeheer echt op de kaart zetten. En daar plukken we allemaal de vruchten van."

We zetten de belangrijkste tips nog even op een rijtje:

  1. Behandel je verpakking zoals je met andere waardevolle materialen omgaat

  2. Zorg voor de juiste aandacht en tijd om je verpakkingsstromen te monitoren

  3. Zorg voor volledige data-integratie, zodat het afmelden van je verpakkingen geautomatiseerd en vlekkeloos verloopt

Dat die tips wat opleveren, daar kan Mathieu Stijsiger over meepraten. In de oude situatie was amper sprake van enige controle over palletstromen en facturen én was er niemand als eindverantwoordelijke aangewezen. 

Hoe anders is dat nu, beaamd Mathieu in het webinar: "Wij controleren nu wekelijks, maandelijks en jaarlijks de uitgaande stroom. Zo kunnen we controleren of de aantallen nog wel kloppen. Op die manier hebben wij de kosten kunnen reduceren. We waren soms 20.000 tot 30.000 euro per jaar kwijt. Die hebben we teruggevonden en we hebben weer een doeltreffende administratie, met software die zorgt voor goede rapportages."

Meer info?

Nieuwsgierig geworden naar IPP? Lees dan hier verder. 

 

Klik hier