Ikea heeft vandaag een nieuw systeem voor het afhalen van online bestellingen voorgesteld. Voortaan kunnen klanten die online shoppen bestellingen tot 150 kg zelfstandig afhalen via de Collectomat.

Maandag stelde Ikea de Collectomat, haar nieuwste innovatie, voor in aanwezigheid van staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Alexia Bertrand, en burgemeester van Zaventem, Ingrid Holemans. Ikea Zaventem, dat eraan herinnerde dat de keten dit jaar 40 jaar in België aanwezig is, benadrukt dat de Belgische markt met de komst van de Collectomat tot een van de pioniers van de groep behoort: het eerste systeem werd een jaar geleden geïnstalleerd in Plaisir (aan de rand van Parijs) en het tweede verscheen een maand geleden in Amsterdam.

De gasten op het inhuldigingsmoment kregen een demonstratie van het nieuwe afhaalsysteem voor pakjes, dat trolleys met bestellingen opslaat in een box, en deze vervolgens opslaat in een grote verticale opslagkoker. Wanneer de klant zich aan de ontvangstkant identificeert, zoekt de Collectomat de juiste box en brengt deze naar de ontvangstdeur. De Collectomat-opslagsilo is 8,5 meter hoog en heeft een opslagcapaciteit van 68 bestellingen, elk met een gewichtslimiet van 150 kg. "Het is de bedoeling om de Collectomat 3 keer per dag te vullen, zodat de capaciteit verdrievoudigt tot 68 bestellingen", legt Fabrice Fouquemberg, market manager bij Ikea Zaventem, uit.

©

Gondola

"Momenteel is de Collectomat operationeel van 6u tot 22u. Het doel is om het systeem tegen deze zomer 24/7 te gebruiken”, vervolgt hij. De Collectomat is toegankelijk van buiten de winkel, via een speciale ingang. Hier zijn twee afhaalpunten beschikbaar voor klanten. Afhankelijk van de bestelling kan deze worden afgehaald in zone 1, via de Collectomat, of in zone 2 via een bestaand systeem van lockers. Fabrice Fouquemberg legt ook uit dat zijn winkel meer afhaalzones wil installeren. Indien nodig is er de nodige ruimte om een tweede cilinder te plaatsen achter zone 2. "We geloven er erg in en we weten dat mensen geïnteresseerd zijn in e-commerce", vertelt hij. "Hier zijn we beperkt tot 150 kg per bestelling, in tegenstelling tot de lockers, maar we zijn al bezig met onze technische partners om deze capaciteit te verhogen."

Op grotere schaal zal het 'klassieke' lockersysteem worden geïntroduceerd in alle Belgische winkels, en de vestigingen in Hasselt en Hognoul zijn de volgende die worden uitgerust. De lockers blijken een groot succes, vooral bij werkende consumenten die hun bestellingen ophalen voor of na het werk. Hoewel de meeste bestellingen accessoires bevatten, kunnen de grootste lockers alle apparatuur bevatten die nodig zijn voor een volledig uitgeruste keuken.  Bovendien is Ikea op zoek naar nieuwe locaties om meer lockers te plaatsen, ook buiten de eigen winkels. Dit zou een samenwerkingsmogelijkheid kunnen zijn die interessant zou kunnen zijn voor andere operatoren op de markt, omdat het mogelijk zou zijn om trafiek naar hun eigen vestigingen te genereren.