Ikea wil de coronasteun die het kreeg in verschillende landen, waaronder ook België, terugbetalen. Daarnaast zal het bedrijf deze zomer in ons land duizend tijdelijke krachten en jobstudenten aanwerven.

Ikea had door de crisis een zware impact op zijn financiën verwacht, maar dat viel achteraf beter mee dan gedacht, zo klinkt het. Intussen zijn bijna 90 procent van alle winkels weer open. Klanten keren terug naar de winkel, maar kopen ook nog steeds online. “Niemand weet hoe de toestand zal evolueren, maar we zijn hoopvol over de toekomst”, aldus Tolga Öncu, manager van moederconcern Ingka. Het concern heeft dan ook beslist dat het geen verdere steun meer nodig heeft en is zelfs van plan de verkregen steun terug te betalen. Om hoeveel geld het precies gaat, is niet bekend. De steunmaatregelen verschillen ook van land tot land. In België bijvoorbeeld konden bedrijven die verplicht moesten sluiten een beroep doen op een overbruggingspremie en op tijdelijke werkloosheid voor hun personeel.

De meubelketen maakte vandaag ook bekend dat het deze zomer in ons land bijna duizend tijdelijke werkkrachten en jobstudenten aanwerft. Het gaat om 563 tijdelijke werkkrachten en 425 studenten. Ze zullen tijdens de zomermaanden worden ingezet in de verschillende Belgische winkels en op de klantendienst. Door de coronacrisis is er meer vraag naar de onlinediensten van Ikea, met name Click & Collect en Express Delivery.