Ikea stelt een plan voor een heropstart van zijn activiteiten voor, als aanloop naar de heropening van winkels. Het zet in op een click & collect-systeem, waarbij klanten online betalen en bestellen, waarna ze naar een winkel op een moment naar keuze kunnen gaan om hun bestelling op te pikken. 

Ikea heeft een plan van gecontroleerde opstart, waarbij in een eerste fase een contactloze afhaling van goederen op de parking van de winkel georganiseerd wordt. Klanten bestellen en betalen online, kiezen een tijdslot en een winkel waar ze de bestelling willen ophalen. Bij aankomst krijgen de klanten een nummer toegewezen, waarna een medewerker van Ikea de bestelling met een ontsmette winkelkar bij de auto komt zetten terwijl de klant in zijn auto blijft.

 

Eens de Ikea-medewerker terug vertrokken is, stapt de klant uit zijn auto om de bestelling in te laden. Daarna wordt de winkelkar opnieuw ontsmet. Volgens Ikea is dat de veiligste en best georganiseerde formule in aanloop naar de volgende fase, namelijk de heropening van de winkels zelf. De meubelketen zegt dat de planning in andere landen met succes getest werd.

“Klanten bestellen vandaag massaal online met thuislevering, want ze willen van hun huis een thuis maken. De volumes, wachttijden en kosten lopen ondertussen op, wat vraagt om een alternatieve oplossing. Hierbij staat gezondheid en veiligheid voorop. De klant kan in de meest veilige omstandigheden goederen aankopen, betalen en ophalen. Hij of zij vermijdt wachttijden of onveilige situaties en komt dus niet in contact met andere klanten in het aankoopproces. De overheid kan onmiddellijk, zonder kosten of werklast voor de ordediensten, op een veilige en goed georganiseerde manier de consument toegang geven tot artikelen die het leven in zijn ‘kot’ aangenamer maken. Maatschappij en economie kunnen hierdoor herademen”, aldus Ikea.

“Deze formule zorgt ervoor dat de druk bij de latere volledige opening van de winkels verlicht wordt, zodat mogelijke chaos wordt vermeden. Hierdoor kunnen medewerkers in veilige en gezonde omstandigheden hun werk doen en kan een deel van de meer dan 4.000 medewerkers terug aan het werk. Daarom vraagt IKEA een duidelijke toestemming om deze manier van werken zo snel mogelijk te kunnen toepassen, ook in het belang van andere retailers die in aanmerking komen voor deze formule. A.S. Adventure, AVA, Decathlon en Media Markt bevestigden reeds hun interesse.”