Meubelretailer Ikea denkt eraan om zijn producten niet enkel via zijn eigen webshop te verkopen, maar ook aan te bieden op externe websites.

Mogelijk kan je binnenkort ook Ikea-meubels bestellen via webwinkels zoals Amazon of Alibaba. De Zweedse winkelketen wil volgend jaar immers de online verkoop via externe webretailers testen. Dat heeft een topman van de woonwarenhuisketen gezegd, meldt Reuters.

“Wat betreft digitale platformen, verkopen we onze producten enkel via onze eigen website, maar we zien dat het competitieve landschap daar aan het veranderen is”, zegt Ikea Group Chief Executive Torbjorn Loof. 

Loof zegt dat de groep van plan is om in 2018 de online verkoop via derde partijen te testen. Met welke webwinkels Ikea in zee zou willen gaan, is niet bekend. “We zullen het uittesten, maar ik laat in het midden op welke platformen dat zal gebeuren", aldus de topman.

Het zou de eerste keer zijn dat Ikea zijn producten via een andere winkel verkoopt. Een primeur dus voor de Zweedse winkelketen, die de laatste jaren bezig is met zijn model aan te passen aan het veranderende retaillandschap.

Zo gaat de winkelketen, die bekend is van zijn gigantische woonwarenhuizen, ook kleinere verkooppunten openen in steden om in te spelen op de behoeftes van de consument in de stad. De test met externe webwinkels zou een volgende stap zijn waarmee Ikea aantoont er niet voor terug te deinzen om aan zijn formule te sleutelen.

“Er is een snelle verandering aan de gang in de markt, waarbij veel van wat we weten en geleerd hebben radicaal verandert", verklaart Loof, die benadrukt dat Ikea zijn leiderspositie op de markt wil behouden.

De Zweedse retailer boekte in 2016 overigens een omzet van 34,2 miljard euro (+7%). De online verkoop, die afklokte op 1,4 miljard euro, staat voorlopig nog maar in voor een klein deel van de groepsomzet, maar groeit wel erg snel (+30%).

De webshop van Ikea werd in ons land pas in september gelanceerd, met afhaalpunten in de Ikea-winkels van Anderlecht en later Zaventem, Hasselt, Bergen en Hognoul. Daarnaast zijn er nog heel wat Dockx Service Shops en City Depot-afhaalpunten die functioneren als 'Ikea Pick-up Points'.