Aan het begin van 2023 polste onze redactie naar de mening van een aantal franchisenemers over de markt en haar problemen. Want wie kan het nu beter over de situatie op het terrein hebben dan mensen die er dagdagelijks mee bezig zijn? Hoe beleefden zij het bewogen jaar 2022? Welke verwachtingen hebben ze voor dit jaar? Aan het woord: Renaud Caeymaex, uitbater van AD Delhaize Merbraine en Reyers.

Hoe 2022 samenvatten? Een jaar van... nee, laten we beleefd zijn, een ondankbaar jaar! (lacht). We werkten als gekken om onze rekeningen te kunnen betalen. Gelukkig bleef onze omzet stabiel, en dat was al niet simpel. Voor mijn concullega’s met een dalende omzet moet het rampzalig zijn geweest. Er was de directe energieschok, en dan de schok die volgt door de indexering van de lonen. Voor zelfstandigen is het een dubbele klap. Maar er is geen andere uitweg. Als de koopkracht van de Belgen instort, aan wie gaan we dan verkopen? Het enige positieve van dit alles is de hoop dat het een sterk signaal afgeeft aan de politieke en economische besluitvormers en zelfs aan de burger: we moeten terug met onze voeten op de grond staan, en de moeilijkheden met pragmatisme tegemoettreden. We waren slecht voorbereid op onze energieafhankelijkheid, we zijn veel kwetsbaarder dan we dachten, en corona had dit al eerder op een ander niveau bewezen. We moeten dus opnieuw een levensvatbaar systeem opbouwen, met gecontroleerde en geplafonneerde prijzen, zonder dogmatisme dat losstaat van de realiteit. Er is geen andere keuze: deze energiekwestie is een centraal element van het politieke debat geworden.

2022 was een moeilijk jaar, maar dat weerhoudt me er niet van vertrouwen te hebben in 2023. Ten eerste, omdat ik niet geloof in noodstrategieën. Door de explosieve stijging van de energiekosten heb ik collega’s zien kiezen voor besparingen, het verwijderen van koelkasten, het verkleinen van hun diepvriesafdeling. Ik veronderstel dat ze hun rekening opmaken? Maar voor mij is dit niet de oplossing. Besparingen lonen niet! Als een sporter zes maanden niet traint omdat het te koud is, zal hij nooit fit zijn als het lente wordt. Om deze hoge kosten op te vangen is er geen andere keuze dan je omzet te laten groeien. En je verlangen, je energie en je waarden te behouden. Wat mij vandaag de dag drijft is meer dan ooit mijn passie! 

Jolien en Domien Vanhentenrijk

Benieuwd naar de vorige getuigenis van onze reeks?

Klik hier!
Jolien en Domien Vanhentenrijk

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit onze special edition van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine