De Brugse groothandel Horeca Totaal tekent beroep aan tegen de overname van de Luikse vestiging van Metro door Sligro. Er zou volgens het bedrijf een monopolie komen in de regio.

De Nederlandse groothandelaar Sligro neemt negen van de elf winkels van Metro over, raakte onlangs bekend. Het heeft daarvoor 60 miljoen euro veil. Bij die overnames zat ook de vestiging van Makro in Luik, waar de lokale groothandelaar Horeca Totaal zich tegen verzet. Het bedrijf bevestigt via zijn advocaten aan De Tijd dat het in beroep gaat tegen de uitspraak van de ondernemingsrechter. Volgens Horeca Totaal is 'foutieve informatie verstrekt aan de rechtbank' en is de verkoop aan Sligro 'geen duurzame oplossing'. “Ons eigen onderzoek toont dat door de fusie een marktaandeel van 70 à 80% ontstaat, meer dan de 30% die de rechtbank aanvoert. Dat is een duidelijk monopolie en in strijd met de mededingingswetgeving.”

Horeca Totaal verzet zich ook tegen de overname van de winkel van Metro in Middelkerke, waarvan het het personeel wil overnemen. Tegen de andere overnames maakt de groothandel geen bezwaar. Een onderzoek van de concurrentiewaakhond BMA loopt nog, maar Sligro kreeg van de BMA een erg zeldzame 'ontheffing'. Dat houdt in dat de overname mag doorgaan in afwachting van groen licht. In het geval van Sligro kan dat groen licht snel volgen. Eerder gaf Horeca Totaal al aan 'bijzonder gemotiveerd te zijn' om een vestiging in Luik te openen.