In een nieuw advies zegt de Hoge Gezondheidsraad dat mondmaskers in winkels verplicht moeten worden. Eerder drongen alle experten daar ook al op aan, maar de regering ging er niet op in. Wellicht zal de discussie nu terug oplaaien.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad blaast nieuw leven in een discussie die al langer woedt: moeten mondmaskers verplicht worden? De raad is niet voor niets het hoogste adviesorgaan in ons land als het over volksgezondheid gaat. Er zetelen tientallen van de meest vooraanstaande wetenschappers in ons land in. Het advies is ingegeven door een angst voor een tweede golf. Die dreigt er te komen doordat een deel van de bevolking zich onvoldoende verantwoordelijk gedraagt. Concreet betekent het dat mensen te dicht bij elkaar staan en geen mondmasker dragen. Daarom wil de Gezondheidsraad het verplicht. De bevolking moet beschermd worden tegen een deel van de mensen dat zich niet aan de veiligheidsmaatregelen houdt. Op bussen, trams en treinen is het dragen van een mondmaskers vandaag al beperkt.

Intussen wordt ook duidelijk dat veel klanten steeds minder begrip hebben voor de maatregelen die nodig zijn bij een winkelbezoek. Een bewakingsagent van een Carrefour-supermarkt in Koksijde is dinsdagochtend zwaargewond geraakt na een duw van een klant. In het kader van de coronamaatregelen is een winkelkar verplicht, maar daar had die klant blijkbaar geen trek in. Het kwam daardoor tot een discussie met een bewakingsagent, die viel en op zijn achterhoofd terecht kwam. Het is niet de eerste keer dat er berichten komen over klanten die zich weerspannig of agressief gedragen tegenover medewerkers van supermarkten en winkels.