De trajecten die doorgaans ‘Young Graduates’ worden genoemd, zijn tegenwoordig gemeengoed in grote industriële bedrijven en de bankwereld. Deze interne vormingsparcours laten toe om de meest veelbelovende talenten meteen na hun schoolloopbaan aan te trekken en op strategische posten te plaatsen. Ook de retail gaat tegenwoordig zo te werk. We gingen praten met Hilde De Sutter, verantwoordelijk voor het departement ‘Talent’ en het ‘Young Graduates’-programma bij Carrefour Belgium.

Waarom zijn jullie met dit programma van start gegaan?

In de economische en financiële context van de laatste jaren, was het niet altijd gemakkelijk om nieuwe werknemers te rekruteren. Het ‘Young Graduates’-traject stelt ons in staat om ons imago beter in de verf te zetten, ons te onderscheiden van de andere spelers in de retail en ons te positioneren als een aantrekkelijke werkgever. Het is belangrijk dat we aan nieuwkomers op de arbeidsmarkt laten weten dat we bestaan, en dat er in ons bedrijf tal van mogelijkheden zijn om carrière te maken. Het is zo dat de retailsector niet altijd wordt beschouwd als een attractieve optie. Vandaar dat het belangrijk is om aan ons imago te werken. Met het ‘Young Graduates’-programma stellen we aan jonggediplomeerden een interessant project voor, als eerste werkervaring. Het is voor hen een unieke kans om snel toegang te krijgen tot veel verantwoordelijkheden.

Het ‘Young Graduates’-programma laat zien dat Carrefour met zijn tijd mee is, en wil investeren in de vorming en de carrière van zijn werknemers. Het is niettemin ook belangrijk om te weten dat we niet alleen maar ‘Young Graduates’ rekruteren. Het programma maakt gewoon deel uit van de verschillende manieren waarop we ons team kunnen versterken. Wat ook het opleidingsniveau is en ongeacht het profiel van de kandidaten, zijn er in ons bedrijf tal van mogelijkheden om op professioneel vlak zijn gading te vinden.

Naar welk type profielen gaat u op zoek?

Het ‘Young Graduates’-programma is gericht op pas afgestudeerden die een master hebben behaald. Een groot aantal kandidaten die gesolliciteerd hebben waren in het bezit van een diploma economie of marketing, maar we hebben ook kandidaturen ontvangen van jongeren die rechten of filosofie gestudeerd hadden. Dat is voor ons geen probleem, wat telt is dat ze leergierig zijn, vertrouwd met het digitale en zich gemakkelijk aan nieuwe domeinen kunnen aanpassen. Tegenwoordig zijn hun ingesteldheid en soft skills even belangrijk, of zelfs nog belangrijker, dan de verworven theoretische kennis. Wanneer jonge gediplomeerden over deze competenties en vaardigheden beschikken, zullen ze zich vanzelf in de goeie richting ontwikkelen. We zijn op zoek naar mensen die een carrière willen uitbouwen, en daarvoor een beroep willen doen op de vele interne carrièremogelijkheden die we hen bieden. Onze huidige COO is zelf haar carrière begonnen als adjunct-directrice van een winkel. Tegenwoordig verandert alles dermate snel, dat gaan voor een precies afgebakende baan geen enkele zin meer heeft omdat deze over twee jaar misschien helemaal anders zal zijn.

Hoe is het selectieproces precies verlopen?

Het ‘Young Graduates’-programma werd in april 2019 gelanceerd via de sociale media, met de bedoeling vooral jongeren te bereiken. Het kende veel succes, en we kregen zeer snel meer dan 200 kandidaturen binnen. We hebben een eerste selectie uitgevoerd op basis van de cv’s, waarbij vooral het accent werd gelegd op de motivatie. Daarna hebben we voor een veertigtal kandidaten drie rekruteringsdagen georganiseerd om ze beter te leren kennen, maar ook om hen meer informatie te geven over het programma en kennis te laten maken met personeelsleden die al in gelijkaardige functies aan het werk zijn enzovoort. Er waren ook individuele gesprekken met de rekruteerders, en ze werden betrokken in een Business Game om hen met reële situaties te confronteren. Als resultaat daarvan hebben we voor deze eerste editie van het programma zeven kandidaturen weerhouden: vijf voor een functie als winkeldirecteur en twee voor een functie in de hoofdzetel. De beslissing om het aantal deelnemers te limiteren is met opzet genomen, om hen een traject en begeleiding van hoog niveau te kunnen aanbieden.

Midden september zijn de gekozen kandidaten dan officieel bij ons aan de slag gegaan. Er werd speciaal voor hen een onboarding van twee dagen georganiseerd, onder meer om hen kennis te laten maken met de praktische aspecten van de job, het programma meer gedetailleerd uit te leggen en hun leidinggevenden en nieuwe collega’s te leren kennen. Vervolgens lieten we ze drie dagen meelopen op het terrein, meer bepaald in een Carrefour express, een franchisezaak en een hypermarkt. Als afsluiter hebben ze deelgenomen aan onze Top 200-dag, zodat ze konden voorgesteld worden aan de leidinggevende van het bedrijf en meer te weten komen over de langetermijnstrategie van Carrefour. We hebben hen gevraagd om zich in een video voor te stellen, wat zeer geslaagd was. Dat was voor hen meteen ook de gelegenheid om de mentor te ontmoeten die hen gedurende hun hele traject zal begeleiden en zich meer op hun gemak te voelen tijdens het evenement.

Waaruit bestaat het ‘Young Graduates’-programma concreet?

Wat het werk in de winkels betreft beslaat het programma 18 tot 24 maanden. Tijdens deze periode voeren de jonge gediplomeerden verschillende beroepen uit, om te leren hoe het in het bedrijf reilt en zeilt. Naast de kennismaking met de beroepen, worden ze ook opgeleid in management, communicatie, leadership, teambeheer enzovoort. Ze worden hierin begeleid door onze vormingsverantwoordelijke, onze HR-businesspartner en hun eigen manager. Om de drie maanden maken we samen met hen de balans op van wat ze ondertussen verwezenlijkt hebben, de gemaakte vooruitgang en de specifieke verbeterpunten. Aan het einde van het traject kunnen de ‘Young Graduates’, in functie van de beschikbate plaatsen, winkeldirecteur worden, wat een zeer mooie betrekking is na amper twee jaar professionele praktijkervaring.

Op de zetel is het traject iets korter. Het duurt een jaar, en de nieuwkomers krijgen hier de gelegenheid om taken uit te voeren in drie verschillend departementen. Aan het einde van het traject bekijken we samen met hen wat de verschillende carrièremogelijkheden zijn, in functie van de persoonlijke competenties en interessesfeer.

Het programma is ondertussen een aantal maanden in werking. Wat is uw eerste indruk ervan?

De eerste reacties van de deelnemers zijn zeer positief, zowel wat de ontvangst, de opleidingsmogelijkheden, de steun van de managers als de verantwoordelijkheden die hen zeer snel werden toevertrouwd betreft. We weten op voorhand dat ze over de theoretische kennis beschikken. Het is dus absoluut de bedoeling hen de kans te geven die ook in de praktijk om te zetten en ervaring op te doen, ook al verloopt dat proces soms via trial and error. Een concreet voorbeeld daarvan is de vraag om aan een oudere medewerker advies te geven over hoe hij zijn job efficiënter zou kunnen uitvoeren. We weten dat dit voor een jonge en onervaren medewerker, ook al zit hij in een leidinggevende functie, heel erg moeilijk is. Desalniettemin is het een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding. De observatie van de uitvoering van deze taken op het terrein stelt ons in staat om eventuele verbeterpunten op te sporen, en indien nodig naast het basisprogramma ook bepaalde bijkomende vormingen op maat voor te stellen om hieraan te remediëren.

De managers en mentors van hun kant zijn ook zeer opgetogen over de eerste resultaten. Het kost hen tijd en moeite om zich te engageren voor een dergelijk project, en we zijn zeer opgetogen te zien dat ze het niet alleen heel erg goed doen, maar ook met veel plezier. We hebben nu al aanvragen gekregen van bepaalde winkels en departementen om bij de volgende editie ook ‘Young Graduates’ te mogen verwelkomen.

U bent dus van plan de ervaring voort te zetten?

Absoluut! Het is in geen geval de bedoeling hiervan een eenmalig experiment te maken, en het staat dus nu al vast dat we in 2020 een nieuwe editie organiseren. Deze eerste ervaring zal ons toelaten een evaluatie te maken, en daar lessen uit te trekken die ervoor zullen zorgen dat het de volgende keer nog beter wordt. De feedback van de nieuwe werknemers en hun begeleiders zal zeker ter harte worden genomen. We zullen de deelnemers aan deze eerste editie trouwens ook betrekken bij de uitwerking van het programma van de nieuwe jaargang, bij de onboarding enzovoort. We zijn ervan overtuigd dat hun gedeelde ervaringen de nieuwe deelnemers er zeker en vast van zullen overtuigen dat ze de juiste keuze gemaakt hebben.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier