De fusieplannen tussen de maaltijdbezorgers Takeaway.com en JustEast dreigen af te ketsen nadat een van de grootste aandeelhouders van JustEat had laten weten tegen de deal te stemmen. Het Amerikaanse hedgefonds Eminence Capital vindt het bod te laag. De markt is er niet gerust in: het aandeel van Takeaway eindigde gisteren bijna 6% lager. Vandaag lijkt de koers wat op te veren.

Takeaway.com en Just Eat bereikten een maand geleden een akkoord over een fusie. De nieuwe groep wordt zo een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. De aandeelhouders van beide bedrijven moeten zich later dit jaar nog uitspreken over de fusie, maar dat leek  eerder een formaliteit omwille van de economische logica van die toenadering. Schaalgrootte levert in die sector grote concurrentiële voordelen. De nieuwe groep, Just Eat Takeaway.com, wordt marktleider in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, België en Polen

Maar nu is er een kink in de kabel: volgens de Financial Times verzet Eminence Capital zich tegen de fusie omdat het huidige bod van Takeaway "opportunistisch" en “een grove onderwaardering” is. Het fonds van de ‘activistische’ belegger Ricky Sandler heeft een participatie van ruim 4% in Just Eat en is een van de grootste aandeelhouders. Eerder had het Schotse hedgefonds Aberdeen Standard Investments, dat ook een aandeel heeft in Just Eat, al gezegd dat het bod te laag is. 

Beide fondsen verwachten nu dat Jitse Groen, de topman van het Nederlandse Takeaway.com, met een hoger bod komt. Maar aan de Telegraaf zegt die nog alle vertrouwen te hebben in het doorgaan van de fusie: “Het staat iedereen vrij om een mening te hebben, maar we hebben een comfortabel bod neergelegd, waar beide directies mee hebben ingestemd”, stelt hij.

Volgens de Financial Times stemmen de aandeelhouders van beide bedrijven ten vroegste eind oktober over de deal. Analisten sluiten niet uit dat tegen die tijd een hoger bod op Just Eat komt van andere partijen. Zij wijzen daarbij vooral op Prosus, een spin-off van het Zuid-Afrikaanse techconcern Naspers, of het Amerikaanse maaltijdbestelbedrijf DoorDash. Amazon (die eerder in Deliveroo investeerde) en UberEats zouden minder in aanmerking komen, omdat ze mogelijk tegenkanting zouden krijgen van de Britse mededingingsautoriteit.