De Belgische vestigingen van de interieurketen Habitat sluiten binnen enkele weken de deuren. Aan de basis ligt een geschil tussen de Belgische franchisenemer en de Franse eigenaar.

Habitat heeft twee winkels in ons land één in Sint-Lambrechts-Woluwe en één in Antwerpen. Allebei zullen ze over enkele weken sluiten. Dat zegt Erik Baeten, de Belgische franchisenemer van Habitat, in De Standaard.

Baeten was zelf ooit winkelmanager en verwierf dertig jaar geleden via een management buy-out de Belgische en Luxemburgse organisatie. Hij gaat nu zelf het licht uitdoen bij Habitat België. De topman haalt dalende verkopen en een conflict met het Franse moederbedrijf Cafom aan als reden voor de stopzetting. 

“Cafom zit financieel krap, waardoor ze weinig voorraad bestellen en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen zelf onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren”, zegt Baeten in De Standaard.

Baeten verwijt Cafom dat die leveringsproblemen belangrijke verliezen veroorzaken. Uit onvrede heeft hij een aantal facturen niet betaald, waarop Cafom op zijn beurt bepaalde leveringen tegenhield. De situatie is volgens de franchise onhoudbaar geworden. Daarmee houdt het Belgisch filiaal van Habitat, dat in de jaren ’60 in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd werd, ermee op.

Wat er met Habitat Luxemburg zal gebeuren, is nog onduidelijk. “We hopen dat we kunnen blijven bestaan, onze situatie is anders dan in België”, klinkt het. Het lot van het Luxemburgse filiaal zou afhangen van Cafom.