Bpost en Golden Palace hebben een akkoord over de verkoop van Ubiway Retail, waar de winkels van Realy, Press Shop, Ubi en Hubiz onder vallen. De overname lokt controverse uit: critici vrezen dat de winkels gokverslavingen zullen stimuleren.

Bpost verkoopt Ubiway Retail, het  retailnetwerk dat de merken Press Shop, Hubiz, Ubi en Relay uitbaat, aan gokbedrijf Golden Palace. Twee leden van het huidige management van Ubiway Retail zullen tevens aandeelhouder van de onderneming worden. De transactie zal naar verwachting eind februari 2022 worden afgerond. “De activiteiten van Ubiway Retail waren niet langer kernactiviteiten in onze strategie”, zegt Bpost. “Onze groep concentreert zich op de versnelling van zijn transformatie tot een internationale speler op het gebied van e-commerce logistiek.” Golden Palace wil dan weer “haar activiteiten diversifiëren” en is van plan het Ubiway Retail netwerk verder te ontwikkelen, zo klinkt het nog. 

Er kwam meteen kritiek op de overname. “Als de overheid geen verdere gokverslaving en verpaupering wil stimuleren, verkoopt ze via Bpost geen krantenwinkels aan een gokbedrijf”, zegt ook econoom Geert Noels. Ook coronacommissaris Pedro Facon liet zich negatief uit over de verkoop.“Gokverslaving is een volksgezondheidsprobleem dat bijzondere aandacht vereist. Ik hoop dat dit element mee gewogen wordt bij de verkoop van de krantenwinkels van Bpost aan een gokbedrijf dat daarmee extra verkoopskanalen wil genereren”, twitterde hij.