Didier Duhaupand stapt op als voorzitter van Les Mousquetaires na een conflict met de directie van Intermarché. Laurent Boutbien vertrekt tegelijk als voorzitter van Intermarché. De supermarkt verliest marktaandeel in Frankrijk door de agressieve prijzenpolitiek van Leclerc. 

Nadat het eerder een van de grote winnaars van de coronacrisis was, verliest Intermarché marktaandeel. Het zet de verhoudingen bij Les Mousquetaires, waar de supermarktketen deel van uitmaakt op scherp: voorzitter Didier Duhaupand stapt op, nadat hij in 2016 aan het hoofd kwam. Dat meldt Les Echos op basis van een intern bericht waar het de hand kon op leggen. “Wij laten u weten dat Didier Duhaupand, voorzitter van de raad van bestuur van Les Mousquetaires, een eind maakt aan zijn mandaat. (…) We informeren u ook dat Laurent Boutbien ontslag neemt als voorzitter van de levensmiddelenhandel (Intermarché, nvdr).”

De crisis broeit bij Intermarché sinds september, het moment waarop Boutbien voorzitter werd in plaats van Vincent Bronsard. In zes jaar tijd steeg het marktaandeel van Intermarché in Frankrijk naar 16%, waarmee het op de derde plaats komt, na Leclerc en Carrefour. Sinds september van dit jaar is dat teruggevallen naar 14,2%. De reden is te zoeken bij de scherpe prijzenoorlog die met name Leclerc voert. Een ander intern bericht, nog verstuurd door Vincent Bronsard, zegt daarover het volgende: “Leclerc wil profiteren van de koopkrachtcrisis om onze klanten te bereiken. Het maakt de keuze om niet alle verhogingen in de aankoopprijzen door te rekenen en verlaagde zijn winstmarge met 1,5 procentpunt in 2022. Het is het equivalent van 345 miljoen euro marge bij ons.” Als antwoord daarop verlaagde Intermarché ook zijn winstmarge, maar dat zette dan weer de relatie met Les Mousquetaires onder druk: de groep vraagt nog altijd een minimum aan rendabiliteit. Les Mousquetaires moet nu op zoek naar een nieuwe voorzitter, die op een bijzondere algemene vergadering moet verkozen worden.