Carrefour Group maakt bekend dat Geoffroy Gersdorff algemeen directeur van zijn Belgische filiaal wordt. Door die beslissing wordt Gersdorff de eerste Belg aan het hoofd van Carrefour België, sinds de overname van GB door Carrefour 22 jaar geleden.

Vanaf 4 juli komt Geoffroy Gersdorff aan het hoofd van Carrefour Belgium. Hij volgt François-Melchior de Polignac op, die sinds 2019 uitvoerend directeur van de zone Noord-Europa en tegelijk algemeen directeur Carrefour Belgium was. Geoffroy Gersdorff is een doorwinterde retailman. Hij studeerde af aan de Université Catholique de Louvain en aan de Solvay Brussels School of Economics & Management en begon bij Carrefour Belgium in 1997. Nadat hij verschillende functies bekleedde en onder meer private label director was, werd hij in 2008 aangesteld als commercieel directeur FMCG. In 2011 vervoegde hij de Groep als internationaal directeur private label. Hij keerde in 2013 terug naar België, eerst als commercieel directeur, daarna als COO van de hypermarkten en tenslotte als secretaris-generaal vanaf 2018. Sinds 2020 was hij Group Merchandise Offer directeur. 

De aanstelling van een Belgische manager is niet alleen symbolisch belangrijk, ze bekroont de carrière van een echt Belgisch retailtalent die trouw is gebleven aan Carrefour en waarvan we vermoeden dat, gezien zijn opeenvolgende functies, de groep hem op termijn hiervoor klaar achtte. Zijn aanstelling als secretaris-generaal van Carrefour Belgium in 2017, een functie op zijn maat gemaakt, leek al een aankondiging van het nieuws dat nu bekend gemaakt wordt. Intussen voegde hij nog een functie toe, door in 2020 de Group Merchandise Offer Director te worden, een strategische rol die een bevestiging was van het vertrouwen dat in hem gesteld wordt. Hij heeft veel ervaring en is daardoor goed voorbereid. Hij kent het huis zoals geen ander, met al zijn troeven en punten die voor verbetering vatbaar zijn. Hij kent ook de markt en alle betrokken spelers als zijn broekzoek, en geniet ook het respect van managers van concurrerende ketens, zoals de toekenning van de titel van Retail Personality of the Year 2017 illustreert.

“De markt is complexer dan ooit en zeker in België, een historisch en sociaal complex land, vraagt een grondige kennis. Ik denk dat de groep Carrefour maar twee grote mogelijkheden heeft in ons land: een stap achteruit of vooruit zetten. Met de aanstelling van Geoffroy Gersdorff, een zwaargewicht in de Belgische retail, is er duidelijk voor de laatste optie gekozen. Het zal helaas niets veranderen aan de sociale handicap in de groep (paritaire commissies), die sinds de overname van GIB met ongelijke wapens strijd met de concurrentie. Carrefour België heeft goede resultaten neergezet tijdens de voorbije coronajaren, maar 2022 is voor de hele voedingsretail een verschrikkelijk moeilijk jaar, met een terugval van gemiddeld bijna 8% sinds januari, tariefverhogingen, inkrimpende marges en minder bezoekers in de winkels. Over een aangenaam onthaal gesproken”, aldus Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola.

Geoffroy Gersdorff zal in zijn functie als algemeen directeur Carrefour Belgium geattacheerd zijn aan de uitvoerende directeur van de zone Noord-Europa, een functie die eveneens vanaf 4 juli zal bekleed worden door Laurent Vallée, die tegelijk secretaris-generaal en lid van het Uitvoerend Comité van de groep blijft. François-Melchior de Polignac verlaat Carrefour. Alexandre Bompard, CEO van de groep Carrefour, verwacht een verbetering van de resultaten van de supermarktketen in België, nadat die in het laatste trimestrieel rapport tegenvielen. "Ik heb alle vertrouwen in de ervaring van Laurent Vallée en zijn kennis van Carrefour van de voorbije vijf jaar om de zone Noord-Europa te leiden. Ik reken op Geoffroy Gersdorff, die Carrefour België perfect kent, om onze activiteiten een nieuw elan te geven. Ik bedankt François-Melchior de Polignac voor zijn engagement bij onze transformatie en voor het parcours dat hij afgelegd heeft bij onze groep."