De Belgische afdeling van The Body Shop, die afgelopen februari failliet werd verklaard, zal geen doorstart maken. Bovendien is de winkelvoorraad ondertussen al verkocht aan Nederlandse franchisenemers. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat donderdag in Nederland werd gepubliceerd.

In haar verslag schrijft curator Alice van der Schee de mislukte pogingen om het Belgische filiaal van The Body Shop opnieuw op te starten deels toe aan het feit dat het franchisecontract voor de 12 overgebleven winkels in België is verlopen, meldt RTL Nieuws. En omdat er geen doorstart kwam, verkocht de curator de voorraden van de Belgische winkels aan Nederlandse franchisenemers, voor in totaal 140.000 euro. Ook de verkoop van winkelapparatuur wordt overwogen. Volgens het rapport genereerde de Belgische dochteronderneming van The Body Shop tussen 2021 en 2023 een omzet van slechts 5 miljoen euro en boekte het in die jaren lichte verliezen.

The Body Shop, dat in 1976 werd opgericht in het Verenigd Koninkrijk, kende een aantal voorspoedige jaren voordat het vanaf de jaren 90 geleidelijk in het slop raakte en verschillende keren van eigenaar wisselde. Vorig jaar in augustus vernamen we dat de Braziliaanse cosmeticagigant Natura & Co, die The Body Shop in 2017 voor 1 miljard euro van L'Oréal had gekocht, klaar was om het merk van de hand te doen. Dit gebeurde uiteindelijk in november, toen het Duitse investeringsfonds Aurelius Group het merk kocht voor ongeveer 254 miljoen dollar. In februari van dit jaar kondigde Aurelius Group echter de verkoop aan van de meeste activiteiten van The Body Shop op het Europese vasteland en in delen van Azië, terwijl de Britse dochteronderneming onder curatele werd gesteld.