Colruyt wil zijn water voor huismerk Boni in België putten. Probleem: net ernaast bevinden zich de bronnen van Bru. Moederbedrijf Spadel toont zich ontevreden met het plan van Colruyt. "We zijn verbaasd", klinkt het daar.

Vandaag wordt het spuitwater van huismerk Boni (Colruyt) uit Frankrijk gehaald. Colruyt wil dat veranderen en de productie overhevelen naar België. Het wil water putten in Stoumont, in de provincie Luik. De bal ging aan het rollen toen er een vergunningsaanvraag kwam, noodzakelijk om tests met het putten van water uit te voeren. Die aanvraag kwam van Vlevico, een bedrijf actief in de vleesafdeling van Colruyt, dat zich recent ook met andere dingen bezig houdt, waaronder de behandeling van water. Het bedrijf doet een aanvraag voor het oppompen van water uit twee bronnen in Stoumont, op terreinen die eigendom zijn van het bedrijf.

"Project dreigt ons water te vervuilen", aldus Spadel

Op zich belet niets dat Vlevico de bronnen exploiteert, behalve dat er een klein probleem is qua concurrentie. Het terrein bevindt zich op minder dan een kilometer van een veiligheidsperimeter voor het exploiteren van waterbronnen voor verschillende gemeenten, en vooral op anderhalve kilometer van een bron van Spadel, dat er water put voor zijn merk Bru. Spadel reageerde heel negatief op de plannen van Colruyt. "Het project dreigt ons water te vervuilen en de bronnen uit te putten. Dat kunnen we niet aanvaarden", aldus Spadel in de pers. De testfase was net bedoeld om de impact ervan op uitdroging van bronnen en vervuiling na te gaan. 

"We hebben Spadel gecontacteerd", aldus Colruyt

Colruyt bevestigt dat er plannen zijn voor het ontginnen van water. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve oplossing", zegt Nathalie Roisin, woordvoerder van het bedrijf. "Het project in Stoumont maakt deel uit van onze R&D activiteiten. We willen in alle discretie werken aan een haalbaarheidsstudie om water boven te halen in de regio. We spreken ons nog niet uit over de toekomst, want de test zal twee jaar in beslag nemen. We hebben daarbij Spadel gecontacteerd en we zijn verbaasd over hun reactie in de media."