Er gaan geruchten de ronde dat de Britse investeringsmaatschappij 3i volgend jaar mogelijk een deel van de Nederlandse keten Action zal verkopen. Dat zou Simon Borrows, CEO van 3i, tijdens de bekendmaking van zijn jaarresultaten hebben aangekondigd. Nochtans ontkent hij in een interview met Reuters dat er sprake zou zijn van een verkoop of IPO.

Simon Borrows, de topman van 3i, zou gisteren tijdens de bekendmaking van de jaarresultaten hebben aangekondigd dat een deel van Action volgend jaar verkocht zal worden. Dat meldden verschillende kranten vandaag. Nochtans gaat dat in tegen de verklaring die de CEO aflegde bij Reuters. Borrows liet namelijk aan het persagentschap weten dat een mogelijke verkoop of IPO van Action is uitgesloten. Action is namelijk de grootste bezitting van 3i en wordt geschat op zo'n 2 miljard pond. "Er is geen IPO of verkoop gepland in de nabije toekomst. We houden namelijk van investeringen die elk jaar 20% groeien", vertelde Borrows aan Reuters. 

Ter herinnering, in 2011 nam de Britse investeringsmaatschappij de Nederlandse keten over van oprichters Gerard Deen, Bartholomeus Deen en Rob Wagemaker. Daardoor kreeg het in totaal 80% van de aandelen in handen. Daarvan is 45% rechtstreeks van 3i en is 35% van Eurofund V, een van de private fondsen van 3i. En net daardoor ontstaat de verwarring. Enkel het fonds zou volgens het Financieele Dagblad namelijk van plan zijn om zijn deel te verkopen, en dus niet 3i. Kapitaalverschaffers van het fonds hadden immers slechts voor een investering van 10 jaar getekend, al werd die ondertussen verlengd tot eind 2019.

In 2005 streek Action voor het eerst neer in België. De Nederlandse keten wist zijn expansiedrang meteen succesvol door te zetten in ons land, want afgelopen februari opende de Nederlandse keten nog zijn 150ste winkel in Nieuwpoort. Het groeiende succes dankt Action aan de combinatie van zeer lage prijzen en een voortdurend wisselend aanbod. Action België stelt in totaal zo’n 2.400 mensen te werk, goed voor 42 verschillende nationaliteiten.