Lamaire uit Vleteren (Poperinge), ook gekend als Bart’s Potato Company, heeft in de haven van Duinkerke (Noord-Frankrijk) de eerste steen gelegd van een nieuw magazijn voor de export van diepvriesfrieten. Van daaruit zullen ruim 1.200 containers per jaar naar overzeese bestemmingen vertrekken.

De groep Lamaire, opgericht in 1996, is in West-Vlaanderen een belangrijke aardappelhandelaar die vooral gericht is op de zogenaamde ‘grote export’. Vier jaar geleden besloot de groep in Vleteren een productiesite voor diepvriesfrieten te openen, onder het merk I Fry. Die fabriek is vandaag goed voor een productie van 50.000 ton frieten en aardappelspecialiteiten per jaar.

Tot nu toe werden de diepvriesfrieten in Antwerpen bij een niet nader genoemd logistiek bedrijf in koelcontainers geladen. Met de bouw van een diepvriesmagazijn in de Noord-Franse haven komt daar verandering in. Volgens de transportnieuwssite Flows viel de keuze op Duinkerke omwille van de fileproblematiek in Antwerpen en het zware vergunningstraject dat dergelijke projecten in Vlaanderen moeten doorlopen.

De nieuwe diepvriesloods van 6.000 m² wordt gebouwd door 24h Frost, een Frans zusterbedrijf van de aardappelenproducent. Het magazijn wordt het nieuwe transitpunt voor de export van de diepgevroren frieten naar overzeese markten zoals Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Het gebouw zal een capaciteit hebben van 80.000 m2 of 10.600 paletten. Daar zullen de frieten ‘gestuft’ worden in de diepvriescontainers. De export naar Europese bestemmingen gebeurt per vrachtwagen.

Volgens José Lamaire, general manager van 24h Frost (en medezaakvoerder van Bart’s Potato Company), zal de diepvriesloods in een eerste fase 30.000 ton per jaar verwerken, goed ongeveer 1.200 containers containers per jaar. Dat aantal kan opgevoerd worden, omdat 24h Frost een optie heeft voor een aanpalend terrein waar het magazijn kan worden uitgebreid.

Copyright foto eerste steenlegging: Dunkerque-Port