In het kader van haar herstructureringsplan verkoopt FrieslandCampina haar melkpoederactiviteiten in Aalter. Het zuivelbedrijf Royal A-ware wordt de nieuwe eigenaar.

Nadat het bedrijf vorige week de sluiting van haar vestiging in Genk eind 2021 aankondigde, liet FrieslandCampina gisteren weten dat het haar melkpoederactiviteiten in Aalter heeft verkocht. Melkpoeder zal dus geen deel meer uitmaken van de kernactiviteit van het bedrijf, al blijft FrieslandCampina op de site in Aalter nog steeds consumentenzuivel produceren. Royal A-ware, gespecialiseerd in de productie van kaas en andere verse producten (omzet van 1,5 miljard euro in 2019), neemt de melkpoedertorens in Aalter over, die een productiecapaciteit van bijna 45.000 ton hebben en waar een 40-tal mensen werken. Volgens FrieslandCampina zullen alle medewerkers worden overgenomen door de nieuwe eigenaar. De transactie zal naar schatting voor het einde van het eerste kwartaal in 2021 worden afgerond.

Besparingsplan

De verkoop van deze fabriek komt niet als een verrassing. FrieslandCampina heeft eerder al zijn besparingsplan aangekondigd als gevolg van de coronacrisis, waardoor ruim 1.000 jobs verloren gaan in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf verwacht vanaf 2022 een structurele kostenbesparing van meer dan 100 miljoen euro per jaar te realiseren. De herstructureringskosten zullen naar verwachting tussen de 150 à 175 miljoen euro bedragen. FrieslandCampina is actief in 36 landen en behaalde in 2019 een omzet van 11,3 miljard euro. De coöperatie heeft ongeveer 24.000 medewerkers in dienst, waarvan bijna 8.000 in Nederland, meer dan 1.300 in België en bijna 1.500 in Duitsland.