Met het "Nutri-Pact: een Coalitie voor Beter Eten” willen Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en Comeos, de federatie voor handel en diensten, bijdragen aan een evenwichtiger voedingsaanbod op de Belgische markt. De twee federaties benadrukken de nood aan samenwerking tussen alle spelers die voeding aanbieden en aan ondersteuning door de overheid.

De strijd tegen overgewicht en obesitas blijft, ook in België, een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Fevia en Comeos nemen daarom een nieuw initiatief om proactief te blijven werken aan een evenwichtiger voedingsaanbod: ze lanceren het “Nutri-Pact: een Coalitie voor Beter Eten”, met een waaier aan ambities en engagementen waarop hun leden nu en in de volgende jaren zullen inzetten. Dit initiatief is de opvolger van het vorige Convenant Evenwichtige Voeding (2012-2020).

Het Nutri-Pact wil de nutritionele kwaliteit van voedingsmiddelen verder verbeteren door een reeks initiatieven. Enerzijds door in te zetten op de prioriteiten van de Food Based Dietary Guidelines: meer volkoren granen, groenten en fruit, peulvruchten en noten en zaden toevoegen aan hun productaanbod. Anderzijds door, waar mogelijk, het suiker- en zoutgehalte te verminderen en het vezelgehalte te verhogen in hun producten. Twee wetenschappelijke rapporten die Sciensano zal publiceren, vormen de basis voor verdere productherformuleringen. Ten eerste het Nutri-Track, dat de nutritionele evolutie van het productaanbod in België in kaart brengt, en ten tweede EUREMO, dat de vergelijking maakt met het productaanbod in de omringende landen.