Jumbo wil tegen eind dit jaar minstens 8 winkels geopend hebben in België. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het bedrijf bekend maakte. Dat is minder dan de 15 vestigingen die oorspronkelijk waren aangekondigd. Ondanks de vertraging van de expansieplannen, spreekt de CEO van een succesvolle entree.

De Nederlandse keten Jumbo stelde deze ochtend met trots de resultaten van het eerste semester van 2020 voor. Wat blijkt? De coronacrisis en het gewijzigde consumentengedrag hebben duidelijk hun steentje bijgedragen. In de eerste 6 maanden van 2020 wist de keten zijn consumentenomzet immers met 634 miljoen euro te laten groeien tot 5,10 miljard euro. Dat is een stijging van 14,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarvan 9,5% afkomstig is van de autonome groei van de bestaande winkels. Door de lockdown zijn consumenten ook volop online gaan kopen, waardoor de online omzet met maar liefst 50% toenam. Foodserviceformule La Place ondervond daarentegen enige moeilijkheden als gevolg van de crisis: het behaalde 33 miljoen euro omzet in het eerste semester dit jaar tegenover 82 miljoen in dezelfde periode in 2019. Jumbo heeft dan ook besloten om 23 Nederlandse La Place-vestigingen te sluiten, wegens onvoldoende vooruitzichten. Al krijgen de andere restaurants wel een vernieuwd concept dat beter zal aansluiten op de behoeften van de klant. 

Ondanks de slechte gezondheid van La Place, blijft het merk Jumbo stevig groeien. Dit jaar zal de keten naar verwachting 697 winkels hebben, wat overeenkomt met 25 nieuwe winkels in België en Nederland. Die stijging is onder meer te danken aan de Hema- en Marqt-winkels die werden omgebouwd tot Jumbo-vestigingen. Begin volgend jaar zal het Hema-assortiment trouwens in alle Jumbo-winkels aanwezig zijn. 

Minstens 8 Belgische winkels in 2020

België maakt ook deel van het expansieplan van Jumbo. In juni 2020 opende de keten zijn vierde Belgische winkel in Deurne. “De entree op de Belgische markt van Jumbo verloopt succesvol: klanten omarmen de formule en de resultaten zijn boven verwachting”, reageert CEO Frits van Eerd. Hoewel Jumbo in België goed op weg is, hebben de expansieplannen toch een lichte vertraging opgelopen door de coronacrisis. Jumbo verwacht eind van dit jaar ten minste acht winkels in België geopend te hebben. Dat is een pak minder dan de 15 vestigingen die Jumbo vorig jaar had aangekondigd. Ter herinnering, eerder dit jaar stelde de keten al zijn doelstelling bij en benadrukte het dat het door de crisis nog maar maximaal 10 winkels zou openen. Op langere termijn ziet Jumbo nog steeds potentieel voor meer dan 100 winkels.