#① Vanaf 24 februari kan u twee weken lang elke dag een verslag vinden van #euroshop2020. We gingen langs bij de talloze stands van een van de grootste salons gewijd aan innovatie in de retailsector, die elke drie jaar plaats vindt in Düsseldorf, Duitsland. 

Op het ogenblik dat Amazon een winkel zonder kassa ontwikkelt en selfscanning steeds meer ingang vindt bij grote supermarktketens is de tendens bij POS-materiaal niet meteen retro. Het Italiaanse bedrijf RCH, gespecialiseerd in betaaloplossingen voor de retail, trekt zich daar niets van aan. Vanaf maart commercialiseert de onderneming uit Silea (nabij Venetië) een fraaie kassa die de naam Cortina 59 kreeg. De kassa heeft een look die herinnert aan de jaren vijftig, vandaar ook de naam. Het apparaat is uitgerust met een digitaal systeem en een digitaal scherm dat toelaat om menselijke fouten te vermijden.

Het is de vraag of deze kassa zijn weg zal vinden naar de grote spelers van de retail, gezien die vooral bezig zijn met tijds- en efficiëntiewinst. Wellicht maakt ze meer kans bij winkels die gespecialiseerd zijn in mode of interieur. “We bieden deze kassa in vijf verschillende kleuren”, zegt een medewerker van RCH, die voor het overige meer technologische oplossingen aan de man brengt. “De kassa is te koop op de Italiaanse markt vanaf maart 2020 en we hopen ze in heel Europa op de markt te brengen.”