Het Europees Parlement heeft met een zeer grote meerderheid een richtlijn goedgekeurd die de regels rond betaaldiensten aanpassen. Het wordt zo gemakkelijker om grensoverschrijdende online betalingen uit te voeren. Ecommerce Europe reageert tevreden.

Door de regels te moderniseren zal de kost van facturen doen dalen, aangezien nieuwe mobiele en online betaalinstrumenten mogelijk worden gemaakt. Er was in mei al een informeel akkoord bereikt tussen de Europese ministers en het Europees Parlement, maar nu heeft dat laatste formeel bevestigd.

De nieuwe richtlijn (Payment Services Directive 2, of PSD2) maakt online-betalingen veiliger, omdat er strikte regels zijn voorzien rond de bescherming van de gegevens en verantwoordelijkheden voor alle dienstverleners in de sector.

Er wordt geschat dat de huidige fragmentering van de Europese markt van betaaldiensten de Europese economie ruim 130 miljard euro per jaar kost, of 1% van het EU-bbp.

Door de aanpassing van de regels zal een betaler die een online-dienst gebruikt, het recht hebben om betaalsoftwares, -apps en –apparaten te gebruiken van een derde partij, voor zover deze is geaccrediteerd. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor consumenten die niet over een krediet- of debetkaart beschikken. Nu al zijn er een aantal diensten die betalingen uitvoeren vanuit de bankrekening van de klant, bijvoorbeeld via diens smartphone. Enkele diensten zijn sign2pay in België, Sofort in Duitsland, Trustly in Scaninavië of Ideal in Nederland.

Veiliger en betrouwbaarder

Om die betalingen te kunnen uitvoeren, moeten ze toegang kunnen hebben tot de bankgegevens van de klant, wat natuurlijk veiligheids- en privacyproblemen kan veroorzaken. De nieuwe richtlijn regelt onder andere een betere bescherming van de consument. Ook wordt bepaald dat de verleners van betaaldiensten niet meer mogen aanrekenen dan hun directe kosten.

Banken zullen dus het gebruik van nieuwe betaal-apps niet meer kunnen tegenhouden of extra-kosten kunnen aanrekenen. Andersom worden de banken en de dienstverleners beter tegen fraude beschermd.

De Europese ministers moeten nu nog eveneens hun definitief akkoord geven – maar dat is een formaliteit – en moeten de technische richtsnoeren uitgewerkt worden. Dan moet de European Banking Authority de praktische aspecten uitwerken.

Ecommerce Europe

Ecommerce Europe heeft alvast tevreden gereageerd. De Europese koepel van de online-handel, die een grote voorstander is van die PSD2, zegt dat de consument nu gestimuleerd zal worden om meer vertrouwen te hebben in ‘cross-border’ betalingen. Ze betreurt wel dat het nog een tijdje zal duren voor de webshops kunnen genieten van dit Europees raamwerk.

Daarom zal Ecommerce Europe met de EU samenwerken aan de technische uitwerking van de regels. “Zowel de consumenten als de online handelaars hebben baat bij veilige en betrouwbare betaaldiensten,” aldus Paul Alfing, voorzitter van de werkgroep ‘e-Payments’ van Ecommerce Europe.

Hij hoopt alvast dat de regels in de praktijk niet te complex zullen zijn: “Veel consumenten haken af en bestellen niet als ze de betaling te omslachtig vinden.”