De Europese Commissie gaat binnenkort een platform online zetten, waarop webshops en e-retailers gratis informatie kunnen krijgen over de pakjesbezorgingsdiensten. Op dat platform, ‘Deliver in Europe’ genaamd, zal men onder andere prijzen kunnen vergelijken. Dit initiatief kadert in het voornemen van de Europese Commissie om ‘crossborder’ webhandel binnen Europa te stimuleren door de markt transparanter te maken.

Het Deliver in Europe-platform staat nu in de startblokken, heeft Irmfried Schwimann, adjunct- generaal van het directoraat generaal ‘GROW’ van de Europese Commissie bekend gemaakt tijdens de ‘Deliver One’ conferentie in Luxemburg. De basis van de site is al te belijken op www.deliverineurope.eu. 

Benchmarks

In dit stadium is de Commissie nog bezig met het aanmoedigen van de logistieke bedrijven om zich in te schrijven, om zo tot een volwaardige databank te komen. Binnen enkele weken zou de zoekfunctie operationeel zijn. Eens het platform operationeel, zal het mogelijk zijn om prijzen te vergelijken, benchmarks te analyseren en zelfs prijzen aan te vragen. 

Volgens de Europese Commissie ondervinden veel kmo’s problemen met het opzetten van grensoverschrijdende webshops, onder andere omdat de transport- en bezorgkosten te hoog zijn. Ze verwacht dat wanneer de bedrijven de prijzen kunnen vergelijken, ze zullen dalen tot meer marktconforme proporties.