Wat dé grootste beursgang van het jaar zou worden, lijkt nu te eindigen in mineur. AB InBev besliste vrijdag om de beursintroductie van zijn Aziatische tak Budweiser Brewing Company op de Hongkongse markt te annuleren. Zo loopt het bedrijf maar liefst 8,7 miljard euro mis. Dat schrijft De Tijd.

Begin deze maand maakte AB InBev bekend dat het maar liefst 1,6 miljard aandelen van zijn Aziatische tak Budweiser Brewing Company wou verkopen op de Hongkongse beurs. De beursgang werd bestempeld als de grootste IPO van het jaar, want afhankelijk van de startprijs van de aandelen - die schommelde tussen de 4,54 en 5,34 euro - zou de beursintroductie AB InBev zo’n 7,3 tot zelfs 8,7 miljard euro kunnen opleveren. Met dat geld hoopte de Leuvense biergigant zijn schuldenberg te kunnen afbetalen die het door de overname van SABMiller verkregen heeft. Eind vorig jaar bedroeg die schuld nog 102,5 miljard dollar. Maar zover komt het dus niet. De biergigant beslist vrijdag namelijk om de beursgang van Budweiser Brewing Company te annuleren. 

“De vennootschap gaat niet door met deze transactie wegens verschillende factoren, waaronder de heersende omstandigheden op de markt. De vennootschap zal de marktomstandigheden nauw opvolgen in het kader van de voortdurende evaluatie van haar opties om aandeelhouderswaarde te verhogen, activiteiten te optimaliseren en langetermijngroei te realiseren onder een strikte financiële discipline”, luidde de reactie van AB InBev vrijdag in een persbericht. 

Volgens De Tijd zat de annulatie er al een tijdje aan te komen omdat AB InBev en zijn bankiers de beursgang te optimistisch hadden ingeschat. In realiteit vonden investeerders de startprijs van de aandelen van Budweiser Brewing Company te hoog, waardoor ze slechts een beperkt aantal aandelen wilden kopen. Zwaar gezichtsverlies voor AB InBev. 

En alsof dat niet erg genoeg is, zakte het aandeel van AB InBev vandaag met ruim 2 procent en werd het zo de grootste daler van de dag binnen de BEL 20. Vrijdag daalde het aandeel ook al toen Bloomberg te kennen gaf dat er problemen waren met de beursgang. Iets waar beursanalisten zich volgens de krant bij aansluiten, aangezien verschillende onder hen zich afvragen wat het back-up plan van de Leuvense biergigant is en hoe het bedrijf alsnog beoogt om zijn schuldenberg weg te werken. Wordt vervolgd.