Pizzaketen Domino’s claimt ’s werelds eerste succesvolle pizzabezorging per drone. Dat gebeurde in Nieuw Zeeland. Er volgen nieuwe testvluchten, waarna beslist wordt of deze methode in de loop van volgend jaar wordt uitgebreid.

De pizza werd geleverd in Whangaparaoa, zo’n 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad Auckland, met een DRU-drone van Flirtey. Dat bedrijf heeft toestemming van de lokale overheid gekregen. In de meeste lande wereldwijd zijn dergelijke vluchten verboden, zeker als de vlucht automatisch gebeurt. Dat was hier het geval: de drone vloog op basis van GPS-navigatie aan een snelheid van bijna 20 kilometer per uur. Voor de navigatie werden data van Google Map gebruikt. De levering gebeurde in de tuin van de klant.

Volgens Domino’s ceo Don Meij worden drones een essentieel onderdeel van de pizzabezorging van de keten. Toen hij het Nieuw-Zeelands in augustus aankondigde, liet hij verstaan dat hij het systeem onder meer België, Nederland en Duitsland wil uitrollen. In ons land zal hij lang mogen wachten: de Belgische regelgeving die dit jaar van kracht is geworden, verbiedt het vervoer van pakjes en verplicht de piloot om de drone nooit uit het zicht te verliezen. Automatisch vliegen is helemaal uit den boze.