Om een nieuwe auto te kunnen kopen op het Autosalon, verkopen veel Belgen nog snel hun oude auto op 2dehands.be. Dat platform onderzocht onlangs alle zoekertjes op zijn site. Een van de opvallendste resultaten? De duurste tweedehandswagens zijn te vinden in Antwerpen, terwijl de goedkoopste uit Brussel komen.

Van alle wagens die elk jaar in België in het verkeer worden gebracht, blijft nog steeds meer dan de helft een tweedehandswagen. Uit een analyse van 2dehands.be blijkt dat Belgen vooral op zoek gaan naar luxe automerken. Audi, BMW, Mercedes en Volvo scoren het hoogst in de zoekresultaten op de grootste Belgische zoekertjessite.

2dehands.be onderzocht de verschillen qua autovoorkeur per provincie en bracht de zoekvoorkeuren in kaart. Daarnaast werd ook gekeken naar welke autozoekertjes het meest bekeken werden en welke de meeste biedingen en reacties kregen, en dus waarschijnlijk het meest gekocht werden.

De duurste wagens in Vlaanderen en de goedkoopste in Wallonië

Uit de analyse van 2dehands.be blijkt dat de helft van alle auto’s die worden aangeboden jonger zijn dan 7 jaar zijn. Het oudste exemplaar dat vorige maand op het platform stond, was een Buick van 1915. Daarnaast worden de duurste auto’s vooral in Vlaanderen, meer bepaald in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen aangeboden. In tegenstelling tot Wallonië, waar Brussel, Luik en Namen de provincies blijken met de goedkoopste wagens.

West-Vlamingen zijn Porsche liefhebbers

Volgens de studie wordt in West-Vlaanderen het grootste aantal tweedehands Porsches aangeboden. In Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg doet Mercedes het dan weer goed. Aan Franstalige kant, in Luxemburg en Namen, kiezen verkopers eerder voor Volkswagen.

Steeds meer tweedehandswagens jonger dan vier jaar

Petra Baeck, woordvoerster van de grootste zoekertjessite van België, verklaart de populariteit van tweedehandswagens: “Het aantal tweedehandswagens dat jaarlijks in het verkeer wordt gebracht is nog steeds groter dan het aantal nieuwe wagens. Voor veel mensen is een evenement als het Autosalon het moment om even te dromen over een exclusieve nieuwe wagen. Vaak blijft het echter bij dromen en gaan mensen op zoek naar een recente tweedehandswagen. Het aantal jonge tweedehandswagens, jonger dan vier jaar, op 2dehands.be nam het voorbije jaar trouwens nog toe met 4%.”

Walen kiezen voor Franse automerken

Wanneer gekeken wordt naar de zoekertjes met de meeste biedingen en reacties, zien we dat de Franse automerken het vooral in Wallonië goed doen. In Vlaanderen zijn het eerder de Volkswagenmodellen die veruit de meeste reacties krijgen.

Nog een opvallend verschil: terwijl Volvo bij Vlamingen best wel populair is, blijkt dit helemaal niet zo te zijn in Wallonië. Het omgekeerde zien we bij Seat. Voor de Vlaamse autokoper blijkt dit merk weinig aantrekkingskracht te hebben, terwijl het bij Waalse autokopers juist heel populair is.

 

Impact van het Autosalon: tot 20% meer autozoekertjes

Het Autosalon gaat traditiegetrouw gepaard met meer zoekertjes van mensen die hun auto van de hand willen doen. “Voor 2dehands.be zijn dat er zo’n 20% meer in vergelijking met vorige maand. Dit is interessant nieuws voor wie een goede slag wil slaan op de tweedehands automarkt! Op dit moment hebben we meer dan 100.000 wagens in ons aanbod,” besluit Petra Baeck.

#SalonExperts

Tijdens het Autosalon zal een team autokenners, de #SalonExperts, potentiële kopers helpen om op 2dehands.be op zoek te gaan naar de tweedehandswagen die het dichtst aansluit bij hun wensen. Bezoekers van het Autosalon kunnen de #SalonExperts via de Facebook of Instagram pagina van 2dehands.be een bericht sturen met een foto van de auto die ze willen en dan kan de zoektocht naar de ideale wagen meteen starten.