Er zijn zeker duizenden nepproducten verhandeld via Bol.com. Het gaat om externe verkopers die onder andere namaakgsm-accessoires verkopen op de Nederlandse webwinkel, schrijft het Algemeen Dagblad.

React, een organisatie die wereldwijd namens 235 grote merken jaagt op vervalsingen, heeft twintig rechtszaken lopen tegen bedrijven die op Bol.com nepartikelen verkopen. Deze partijen zouden vooral producten zoals batterijen en oortjes voor gsm’s en oplaadsnoertjes voor iPhones verkopen. Alleen gaat het om kabels die niet van Apple waren of batterijen die niet werkten. Nepproducten, dus.

React heeft de twintig betrokken bedrijven gesommeerd om te stoppen met de verkoop op straffe van een boete van 450 euro per product. Vijftien bedrijven hebben daar al gevolg aan gegeven, tegen vijf bedrijven loopt de zaak nog.

Hoeveel namaakproducten er precies verkocht zijn op Bol.com is moeilijk te achterhalen omdat niet te achterhalen bleek hoeveel de betrokken bedrijven hadden ingekocht. React schat dat het om zeker “duizenden” producten gaat.

Bol.com erkent dat het “helaas” kan voorkomen dat een verkoper zich niet aan onze voorwaarden of de wet houdt. “Met 14.000 verkopers en zo'n 15 miljoen artikelen hebben wij ervoor gekozen om niet iedere verkoper dagelijks actief te controleren op het naleven van onze voorwaarden,” zegt woordvoerder Marjolein Verkerk in het AD.

In België zijn er momenteel nog geen meldingen geweest over nepartikelen op Bol.com. Dat heeft een woordvoerder van Test-Aankoop gezegd aan Belga.