De koepel van de Belgische webwinkels BeCommerce heeft de namen bekend gemaakt van de 39 genomineerden voor de elfde editie van haar awards. De jury heeft hen geselecteerd uit 135 inzendingen. De uiteindelijke winnaars worden op 19 mei bekend gemaakt.

Volgens Patricia Ceysens, voorzitter van Becommerce, is de kwaliteit van die 135 dossiers tegenover voorgaande jaren significant gestegen. De jury bestaande uit journalisten, trendwatchers en e-entrepreneurs kwam de afgelopen twee dagen samen om de cases voor de vakjuryprijzen te beoordelen. BeCommerce kent Awards toe aan Beste Startende Webwinkel, Beste Start-up Startende Webwinkel, Beste Mobiele Webwinkel, Beste Milieuvriendelijke Webwinkel, Beste Cross-Border Webwinkel, Beste Omni-Channel Webwinkel en ten slotte de Innovation Award aan de meest innovatieve webshop supplier.

Naast deze vakprijzen kunnen de consumenten hun stem uitbrengen op hun favoriete webwinkel in 13 verschillende categorieën. De publieksawards zullen door de klanten van de webshops gekozen tussen 25 april en 13 mei. 

“Door de groeiende e-commerce markt en om alle leden en niet-leden van BeCommerce de kans te geven om mee te dingen zijn volgende verschillende categorieën aanwezig: auto & toebehoren, consumentenelektronica, huis, tuin & dier, kleding & toebehoren, schoenen, multimedia, ontspanning & vrije tijd, reizen, schoonheid & gezondheid, tickets, financiële diensten & verzekering, telecom en voeding,” aldus Ceyssens.

Hieronder volgen de namen van de webwinkels die door de vakjury werden genomineerd:

Beste Startende Webwinkel van België

Hiervoor komen in aanmerking webwinkels van bestaande retailketens die minder dan twee jaar geleden op de Belgische e-commerce markt zijn begonnen. De genomineerden zijn:

Viata

VTwonen 

Gigatek

Beste Start-up Startende Webwinkel van België

Hiervoor komen in aanmerking webwinkels die minder dan twee jaar geleden enkel op de Belgische e-commerce markt zijn begonnen vanuit hun zolder of kelder. De genomineerden zijn:

LivingDesign 

Vintawines

MaisonLab 

Beste Mobiele Webwinkel van België

Een toenemend aantal bij BeCommerce aangesloten bedrijven speelt hierop in door hun websites “mobielvriendelijk” te maken. De tablets en smartphones zijn dus niet meer weg te denken in het dagelijkse leven. De genomineerden zijn:

Travelbird

Pizza.be

MediaMarkt 

Beste Cross Border Webwinkel van België

Om in aanmerking te komen voor deze Award moeten e-retailers in minstens 2 andere Europese landen zaken doen, de webshops moeten ontwikkeld zijn in de taal van het land waar ze zaken doen, de webshops moeten in Europa gesitueerd zijn, een strategie voeren om meerdere markten in Europa te veroveren. De genomineerden zijn:

Sellerie-Online

Smartphoto

Travelbird 

Meest milieuvriendelijke Webwinkel van België

Deze prijs is bedoeld als reactie op het groeiende respect voor het milieu. De criteria voor de recycling van de carbon footprint van producten en transport, evenals het rendement van de producten, zijn hier te vinden. De genomineerden zijn:

Soda Stream

Yves-Rocher

Replace Direct 

Beste Omni-Channel Webwinkel van België

Deze prijs wordt toegekend aan de webwinkel die het beste “click & brick” combineert, dus zowel erg actief is in retail als online verkoop:

Decathlon 

Proximus

Brantano 

Beste innovatieve webwinkel leverancier van België

Deze prijs is bedoeld voor de beste innovatieve toeleverancier of dienstverlener voor webwinkels in België. Het gaat hierover de meest doorbrekende innovatie om e-commerce nog meer in de lift te zetten.

Adyen 

Parcelhome

Worldline 

Beste Webwinkel van België

Tot slot wordt de hoogste award uitgereikt, die van ‘beste webwinkel van België’. Die prijs gaat naar de webwinkel die de hoogste resultaten behaalt voor de publieksprijs en de vakjuryprijs. Om daaraan te kunnen deelnemen, moet de webwinkel minstens 2 jaar bestaan en een aanzienlijke vooruitgang geboekt hebben in de periode 2015/2016.

De beste webwinkel van België zal BeCommerce vertegenwoordigen op de Europese E-Commerce Awards die zullen worden uitgereikt tijdens de wereldtop inzake elektronische handel, de Global E-Commerce Summit, in Barcelona van 29 mei tot 1 juni 2016. Vorig jaar werd NewPharma verkozen tot beste webwinkel van België. 

De uitreiking van de BeCommerce Awards vindt plaats op 19 mei  in het Koloniënpaleis van Tervuren.