Anderhalf jaar geleden vonden producten op basis van insecten volop hun weg naar de supermarkt. Bijna gelijktijdig kondigden voedingsproducent Damhert en retailer Delhaize aan burgers, schintzels en spreads van insecten te gaan verkopen. De consument ging echter niet mee in het enthousiasme van de sector, en Delhaize haalt nu haar insectenspreads uit de rekken.

Delhaize verkocht twee Green Bugs-spreads op basis van meelwormen. Hoewel deze spreads laagdrempelig waren omdat ze maar 4 tot 6% fijn gemixte wormen bevatten, sloeg het product niet aan. Daarom stopt Delhaize nu met de insectenspreads. Dat schrijft De Morgen. Ook bij Damhert lopen de Insecta-producten minder goed dan verwacht, zegt het bedrijf aan De Morgen. Bij de andere retailers blijven insectenproducten wel nog in de winkel liggen, al wordt wel benadrukt dat het om een kleine niche gaat.

Bio-Planet gelooft er in

Het is dan ook opvallend Bio-Planet pas op de proppen is gekomen met een assortiment op basis van insecten. De Colruyt-dochter ging naar eigen zeggen niet over één nacht ijs om producten met insecten in zijn assortiment op te nemen. De biosupermarkt toetste eerst met zijn klanten af of die dezelfde visie over insecten als Bio-Planet deelden inzake duurzaamheid, voedingswaarde en smaak. “Daaruit bleek dat dit het geval was en dat klanten bereid waren om producten met insecten aan te kopen”, vertelt Pieter Ceuleers, divisiemanager Bio-Planet. “Insecten bieden ten eerste een ecologische meerwaarde. In vergelijking met vlees zijn er minder grondstoffen nodig om insecten te kweken en ze hebben ook een lage CO2-uitstoot. Daarnaast dragen insecten bij aan een evenwichtige voeding. Ze zitten boordevol voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, vitaminen, aminozuren....”

Voedsel van de toekomst

Ondanks de voorlopig tegenvallende resultaten, blijven insecten nog altijd “het voedsel van de toekomst". Het eten van insecten schrikt op het eerste gezicht af, maar biedt eigenlijk tal van voordelen. Het kweken van de beestjes vraagt niet veel plaats, energie, of voer, waardoor het kweekproces weinig broeikasgassen uitstoot. Insecten eten is kortom beter voor het milieu dan vlees eten. Bovendien zijn de beestjes ook erg gezond, omdat ze boordevol eiwitten, ijzer en vitamines zitten.