Delhaize heeft een lijst bekend gemaakt van eerste 15 winkels die overgenomen worden door zelfstandige uitbaters. Dat gebeurt op een moment waarop er kritiek is op de voorwaarden die het aan overnemers oplegt. De bekendmaking zette kwaad bloed bij de vakbonden. Militanten beschadigden een deur in het hoofdkwartier in Zellik, in twee winkels brak een staking uit.

Delhaize maakt de lijst bekend van de 15 winkels die in oktober en november als eerste verzelfstandigd zullen worden. Het gaat om winkels in Ieper, Izegem, Knokke, Denderleeuw, Grimbergen, Ronse, Deurne, Wilrijk, Oudergem, Laken, Elsene, Brussel (Flagey), Nijvel, Bouffioulx en Recogne. Opvallend is dat Delhaize ook de namen van de overnemers in zijn persbericht vermeldt. “De nieuwe aangesloten partners zijn stuk voor stuk echte ondernemers met passie voor Delhaize, de medewerkers en de klanten. Ze werden gekozen na een grondige selectie en met het oog op het garanderen van een duurzame toekomst voor elke supermarkt.  5 van deze overnemers baten op dit moment ook al andere Delhaize supermarkten uit, 5 ondernemers treden voor het eerst toe tot de Delhaize familie en 5 overnemers zijn medewerkers van Delhaize”, aldus het persbericht. Delhaize herhaalt dat alle medewerkers bij de zelfstandige supermarkten hun tewerkstelling en huidige loon- en arbeidsvoorwaarden zullen behouden, conform CAO 32bis.

De bekendmaking komt er op een moment dat er kritiek komt op de voorwaarden die Delhaize oplegt aan overnemers. RTBF legde de hand op een brief waarin advocaten in de naam van een groep aangesloten ondernemers tegenover Delhaize hun ongerustheid uiten over onevenwichtige voorwaarden waarbij er geen onderhandelingsmarge is. Die zouden de marges van de zelfstandige ondernemers disproportioneel verkleinen en die van Delhaize onredelijk vergroten, staat te lezen in de brief. De kandidaten stellen ook dat ze geen businessplan kunnen opstellen door een gebrek aan informatie over het nieuwe verdienmodel. Er zijn ook grote zorgen over de loonkosten. Bij de eigen winkels bedragen die 16% van de kosten, bij franchisenemers is dat gemiddeld iets meer dan de helft, 8,5%. Omdat Delhaize garanties biedt over het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden zou het onmogelijk zijn de overgenomen winkels rendabel uit te baten, aldus nog de briefschrijvers. Het is niet duidelijk hoeveel ondernemers de brief ondertekend hebben. Vandaag staat bij Delhaize een ondernemingsraad gepland. 

De namen van de overnemers

Boondael (Elsene) Anne Lefebvre
Bouffioulx (Châtelet, Henegouwen) Benoit Barbier
Denderleeuw Stijn Van Der Weeën
Deurne Wim Vercammen & Kelly Vangeninden
Flagey (Elsene) Diego Louwers & Carlos Courtois
Grimbergen Frédéric Van Wayenbergh
Hankar (Oudergem) Mathieu Van Heuverswyn & Hadrien de Cartier
Ieper Annelies Himpens
Izegem Bjorn Hongenae
Knokke Kris Bonne
Mutsaard (Laken) Farid El Kadri
Nijvel Bernard & Amédéo Courcelles
Recogne (Libramont) Jérôme Jamart
Ronse Edouard Deprez
Wilrijk Guillaume Demeure

 

Franchise, the engine of the Belgian Retail Market ?

Wilt u meer weten over franchise? Schrijf u dan snel in voor het event van Gondola Society op 14 september: Franchise, the engine of the Belgian Retail Market ?

Klik hier!