Het nieuwe distributiecentrum dat Delhaize in Ninove bouwt, zal in zeer ruime mate geautomatiseerd zijn. De Belgische retailer tekende in dit verband een contract met het Duitse bedrijf Dematic voor een ‘turnkey’-opdracht. Centraal in het DC staat een automatisch palletiseersysteem voor gemengde pallets.

Dematic zal twee hoogbouwmagazijnen bouwen met 13 gangpaden, die uitgerust worden met automatische miniloadkranen. De opdracht omvat eveneens 20 gangen voor het DematicMultishuttle 2 systeem met 300 shuttles en 18 reserveshuttles.

Het een automatisch palletiseerssysteem voor gemengde pallets (AMCAP) komt in het midden van het distributiecentrum. Dankzij de constructie zal het niet alleen ruimtebesparend zijn, maar ook energiezuinig. Hierdoor vermindert het energieverbruik en daarmee ook de CO₂-voetafdruk van Delhaize. Naar verluidt was dit AMCAP-systeem een doorslaggevende factor voor de beslissing om technologie van Dematic voor het distributiecentrum in te zetten 

Gemengde pallets

Deze geavanceerde oplossing voor orderpicking en palletisering bestaat uit 18 zogenaamde RapidPalls, die een grote hoeveelheden verschillende dozen en andere verpakkingen automatisch op pallets of in rolcontainers samenvoegt en stapelt. Het AMCAP-systeem is speciaal voor distributiecentra in de levensmiddelenretail ontwikkeld. “Het voorkomt fouten en productschade bij orderpicking en verbetert de nauwkeurigheid van het voorraadbeheer,” zegt Ulf Henriksson, CEO van Dematic.

Efficiënter gebruik van de laadruimte

Het Duitse bedrijf implemeneert er tevens de iQ PackBuilder-software. Die moet voor volgestapelde en stabiele pallets zorgen, op basis van de product- en verpakkingseigenschappen, alsook van de regels die het bedrijf zelf definieert. Dit moet een efficiënter gebruik van de laadruimte van transportvoertuigen mogelijk maken, zodat vrachtkosten bespaard worden.