De familie Colruyt investeert regelmatig in innovatieve en duurzame projecten, en dat is ook nu niet anders. Via haar private holding Korys pompt de groep 6 miljoen euro in de Duitse start-up VoltStorage, een bedrijf dat batterijen maakt waarmee de energie van zonnepanelen thuis kan worden opgeslagen. 

VoltStorage is gespecialiseerd in grote batterijen die mensen in huis kunnen plaatsen om zo de energie van hun zonnepanelen op te slaan, aldus De Tijd. De batterijen zijn gemaakt van vanadium, waardoor ze milieuvriendelijk zouden zijn dan de klassieke batterijen. Met deze innovatie begeeft het bedrijf zich in het vaarwater van andere spelers van thuisbatterijen zoals Tesla, met zijn Powerwall-oplossing, die is ontworpen om energie die door zonnepanelen van particulieren wordt geproduceerd en niet onmiddellijk wordt verbruikt, te recupereren. Tot nu toe eindigde opgewekte energie die niet meteen wordt gebruikt, immers op het elektriciteitsnet, maar dankzij de thuisbatterij kunnen eigenaars hun eigen verbruik stimuleren en dit zelf opslaan, en zo minder afhankelijk worden van het net. 

De familie Colruyt is niet de enige investeerder. Zo pompen ook het Duitse overheidsfonds Bayern Capital, ondernemer Matthias Willenbacher en het Nederlandse bedrijf EIT Inno Energy geld in de Duitse start-up. In totaal investeert Korys 6 miljoen euro. Hoeveel aandelen de familie Colruyt daarvoor krijgt, is echter niet geweten. Al is het wel genoeg voor een zitje in de raad van bestuur, zo bevestigt de familie.

Dankzij de kapitaalinjectie wil VoltStorage niet alleen een groter thuisbatterijmodel ontwikkelen zodat het zich ook kan richten op appartementen en kantoren, maar wil het ook haar productiecapaciteit in zijn fabriek in München verdrievoudigen. Plannen om uit te breiden naar andere landen waaronder België, zijn er voorlopig nog niet. “De Belgische markt en wetgeving zijn er nog niet rijp voor. Bovendien is er nog werk genoeg in de landen waarin VoltStorage actief is”, zegt Loïc de Schaetzen, investeringsdirecteur van Korys, aan De Tijd. “Het doel van Korys is niet om het product snel op de markt te brengen in België, maar om VoltStorage te ondersteunen in zijn ontwikkeling.”