In de zomer van 2021 opent Cru zijn nieuwe winkel in Dilbeek. Die strijkt neer in de voormalige Eylenbosch-brouwerij en moet dankzij zijn ligging aan de drukke Ninoofsesteenweg voldoende trafiek genereren. Daarnaast viert de keten ook zijn 5-jarige bestaan. 

5 jaar geleden startte Colruyt Group met zijn nieuwe concept: Cru. Dat moest het nieuwe complementaire merk worden binnen de grote Colruyt Group familie en moest een antwoord bieden op de vraag naar meer producten van uitzonderlijke kwaliteit in de retail. Beginnen deed de keten met een winkel in Overijse, waarna al snel vestigingen in Wijnegem en Gent volgden. Ondertussen besliste Colruyt Group om de winkel in Wijnegem over te plaatsen naar de Antwerpse Groenplaats en nu enkele maanden later kondigt de keten aan dat zijn vierde winkel in Dilbeek gepland staat voor 2021. 

Lang niet slecht, zou je denken, al blijft Cru wel ver onder de in het begin aangekondigde 15 tot 18 winkels die het op vijf jaar tijd wou openen en blijft ook de rendabiliteit van de keten nog steeds een groot struikelblok. Zo wist de keten nog nooit rendabel te zijn en stapelden de verliezen zich in het afgelopen boekjaar op tot 8 miljoen euro, wat bijna dubbel zoveel is als de omzet. Dat was onder meer te wijten aan flinke investeringen, de verhuis van de Cru-bakkerij en de verhuis van de Cru-winkel in Wijnegem naar Antwerpen. 

Hoewel Jo Spiegeleer, business unit manager van Cru, ons niks kwijt wilde over die schulden, toont hij zich enorm enthousiast over de nieuwe winkel in Dilbeek. Die strijkt neer aan de Ninoofsesteenweg en zal in de zomer van 2021 zijn deuren openen in de voormalige Eylenbosch-brouwerij, die momenteel grondig gerenoveerd wordt. De ideale locatie, aldus Jo Spiegeleer: “We zijn ervan overtuigd dat we in de Vlaamse Rand ten westen van Brussel veel potentiële klanten kunnen bereiken. De Eylenbosch-site in Dilbeek is bovendien ideaal gelegen langs de drukke Ninoofsesteenweg en is van op kilometers afstand te zien. Een locatie met veel passage, dus. Dat bleek al eerder de bron voor een succesverhaal, zoals onze winkel in Overijse bewijst.”

Eylenbosch-site

Dat de nieuwe Cru-winkel neerstrijkt in de iconische Eylenbosch-site, een voormalige geuze- en lambiekbrouwerij die dateert van eind 19de eeuw, is niet verrassend. Eerder koos de keten ook al voor unieke locaties voor zijn andere vestigingen zoals de witte vierkansthoeve in Overijse, en de bekende Antwerpse Groenplaats en de Gentse Kouter.

Cru Overijse

Cru Gent

"Het gebouw wordt momenteel volledig gerenoveerd en in ere hersteld, met respect voor de historiek van het gebouw”, verduidelijkt Jo Spiegeleer. “Tegen de lente van 2021 moet de site volledig afgewerkt zijn, met onder meer 55 appartementen, 2.000 vierkante meter commerciële ruimte en 60 ondergrondse parkeerplaatsen. Daarna kunnen we zelf starten met de binneninrichting.”

Lokale partners

Hoe de winkel er concreet zal uitzien, is nog koffiedik kijken aangezien Jo Spiegeleer en zijn team nog volop bezig zijn met het intekenen van de plannen. Maar wel weten we dat de overdekte markt zich uitstrekt over een oppervlakte van 800m2 en plaats biedt aan de verschillende metiers van Cru: seizoensgroenten en -fruit, dagverse vis en vlees, charcuterie, kaas, brood, originele dranken, chocolade en bloemen.

“Ook in Dilbeek willen we een kind van de streek zijn en zullen we samenwerken met verschillende lokale partners waaronder de Antwerpse kaasaffineur Van Tricht en de Antwerpse chocolatier Jitsk. Daarnaast zullen klanten ook ter plaatse kunnen eten”, vervolgt hij. 

Toekomst

“We zijn enorm trots dat Cru 5 jaar bestaat en dat is te danken aan onze trouwe klanten die steeds terugkeren naar onze winkels. Toch willen we voor de toekomst niks overhaasten. We zullen alles stap voor stap bekijken en hebben daarom nu nu nog geen zicht op andere projecten. Al geloof ik dat er in de toekomst zeker nog verkooppunten in het verschiet liggen, alleen ligt onze focus nu op onze nieuwe winkel in Dilbeek”, besluit hij.