Cora Belux viert de internationale vrouwendag met de onthulling van een nieuw plan dat het aantal vrouwen in kaderfuncties moet opkrikken van 20% in 2020 naar 39% in 2032.

8 maart, de internationale vrouwendag, is in zicht en bedrijven grijpen gretig de kans om zich bij te stellen aan de thema’s die het initiatief wil belichten. Zoveel te beter wanneer ze dat op een serieuze – en niet enkel oppervlakkige – manier aanpakken. Van de grote hoeveelheid persberichten zullen we vast en zeker de mededeling van Cora Belux onthouden, dat het plan van haar HR-team om het glazen plafond te breken uit de doeken doet.

60% van het Cora’s personeel zijn vrouwen, vertelt Cora Belux, ofwel 1.609 vrouwen van de 2.762 medewerkers. Echter, bij managementfuncties wordt deze verhouding beduidend zwakker : 239 van de 317 kaderleden zijn mannen, 78 zijn vrouwen (25%). Cora laat weten dat het een beter evenwicht wil creëren tussen mannen en vrouwen op alle hiërarchische niveaus, nieuwe rekruteringstools heeft ontwikkeld om geleidelijk aan het kaderpersoneel te feminiseren en specifieke doelstellingen heeft vastgelegd. Isabelle Relekom, HR-manager van Cora Benelux, legt uit : “Cora staat in de top 5 van de grootste werkgevers in Wallonië. Als werkgever vervullen we een ware sociale rol. We bieden in onze sector weinig gequalifieerde beroepen aan en het ligt ons na aan het hart om onze werknemers te laten evolueren, te laten groeien en ze op te leiden in de loop van hun carrière. We hebben ontwikkelingstools en begeleidings- en opleidingsplannen voor het personeel met gedefinieerde loopbanen samengesteld. Tijdens de rekrutering proberen we waar mogelijk via interne promoties eigen werknemers een prioriteit te geven voor vacante functies. Omdat ons personeel bij de basis eerder vrouwelijk is, zal het evenwicht zich vanzelf een weg banen door de bovenliggende lagen, in functie van de vaardigheden en de vrijwilligheid van onze interne bronnen. Onze ambitie is om het aandeel vrouwelijke kaderleden van 25% naar 39% te tillen tegen 2032.”

Evolutie in versnelling

De evolutie zal in lagen worden opgedeeld: het percentage vrouwelijke kaderleden, dat tussen 2020 en 2023al van 22% naar 25% is gestegen, zou 29% moeten bedragen in 2027, om vervolgens in 2032 het streefcijfer van 39% te bereiken. Die ambitie werd in juli 2021 al duidelijk toen Stéphanie Pohl Weber manager werd van de winkel Cora Foetz in Luxemburg. Een primeur voor de keten, die tot dan enkel mannelijke directeurs telde. Stéphanie Pohl Weber startte bij Cora in 2021 als categoriemanager. Sindsdien heeft ze alle treden gegraveerd, van Luxemburg tot België, van food tot non-food, van winkel tot centrale … “Ik ben er fier op dat ik de eerste winkeldirectrice ben van de groep en dat ik in mijn parcours als vrouw ben geslaagd. (…)

Ik neem als directrice deel aan de rekrutering van kaderleden voor mijn winkel. In die context let ik wel op een gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen de teams, maar ik baseer mijn keuzes eerst en vooral op vaardigheden, erkenning van het voltooide werk en de mogelijkheid voor alle verdienstelijke werknemers om te evolueren. Het imago van grootdistributie is inderdaad zeer mannelijk. Gelukkig is dat beeld aan het veranderen. Op 20 jaar tijd heb ik een echte mentaliteitswisseling gevoeld, er waait een nieuwe wind door de groep.”