Coolblue heeft vandaag een pakjesmachine in gebruik genomen die het mogelijk maakt om compacter te verpakken. Volgens de online retailer kan tot 90% minder opvulmateriaal bespaard worden en wordt minder lucht vervoerd.

De verpakkingsmachine past de hoogte van de dozen automatisch aan aan de grootte van de bestelde producten. De machine meet deze en vouwt de dozen op de juiste hoogte van de producten. Daarna wordt er een aangepast deksel erop geplakt, waardoor er minder opvulmateriaal nodig is.  De nieuwe pakjesmachine – die in het distributiecentrum van Tilburg staat - is maar liefst 200 meter lang. Ze kan tot 20.000 pakjes per dag aan, of één pakje per seconde. Zo’n 90% van alle bestellingen kan door haar ingepakt worden.

 

Beter voor milieu

De inzet van zo’n machine is een vrij belangrijke stap, omdat de wijze waarop de meeste webwinkels hun producten verpakken, veel milieukritiek oogst. In de meeste gevallen gebruiken ze standaarddozen, waardoor er veel lucht is rond het product. Daardoor moet veel opvulmateriaal wordt gebruikt. Als de dozen compacter zijn, moet niet alleen minder opvulmateriaal verkwist worden – wat slecht is voor het milieu – maar kunnen er ook meer meegenomen worden in een truck of in een bestelwagen. 

Dat zegt ook Pieter Zwart, de topman van de online retailer:  “Dankzij de machine daalt het aantal ritten van onze vervoerders. Zo vertrekken er door de kleinere pakjes tot 15% minder vrachtwagens vanuit het Coolblue-magazijn”.