Zal de consumptiecheque enkel bruikbaar zijn bij handelszaken die minder dan 10 personeelsleden in dienst hebben? Wel als het afhangt van een wetsvoorstel dat N-VA indiende en waarover vandaag gestemd wordt in de Kamer. “Onaanvaardbaar”, aldus sectorfederatie Comeos. 

Om de economie terug aan te zwengelen na de lockdown voorzag de regering verschillende relancemaatregelen. Een daarvan is de consumptiecheque, waarbij de consumenten via hun werkgever een bedrag kunnen krijgen van 300 euro dat ze kunnen spenderen en dat volledig is vrijgesteld van sociale premies en belastingen. In eerste instantie was het deze maatregel bedoeld om de horeca- en cultuursector te ondersteunen, maar nu is er ook een amendement ingediend om dit uit te breiden naar winkels.

Toch zit er een addertje onder het gras: in het wetsvoorstel dat N-VA heeft ingediend en waarover vandaag gestemd wordt, staat immers dat het gebruik van de cheque beperkt is tot kleine winkels van minder dan 10 werknemers. Dat betekent dat alle winkelketens uit de boot vallen hoewel zij de deuren ook hebben moeten sluiten en in totaal bijna 8 miljard omzet verloren. Handelsfederatie Comeos is dan ook niet te spreken over het voorstel.  “Wij zijn de grootste private werkgever van het land. De Nationale Bank berekende dat er door corona bijna 50.000 jobs in onze sector op de helling staan. Wat nu op tafel ligt in de Kamer, is spelen met duizenden jobs”, reageert Dominique Michel van handelsfederatie Comeos. “Ik verzoek alle parlementsleden met aandrang om dit voorstel niet goed te keuren of uit te breiden tot alle winkels die verplicht de deuren hebben moeten sluiten. Dat is niet meer dan fair. We hebben elke relancemaatregel broodnodig.”