Een meerderheid van de Belgische consumenten én winkeliers wil dat de solden blijven bestaan. Over een verschuiving van de soldenperiodes zijn de meningen dan weer verdeeld. Dat blijkt uit een bevraging van minister van Middenstand en Zelfstandigen Willy Borsus.

Minister Borsus lanceerde eind december een speciaal emailadres waarop handelaars en consumenten hun bevindingen kunnen doormailen over de sperperiode en de vaste soldenperiodes. Uit het finaal bilan, waarbij 850  e-mails verwerkt werden en waarvan 59% van de e-mails van consumenten afkomstig waren en 39% van handelaars, blijkt nu dat zowel consument als handelaar gewonnen is voor het behoud van de solden. 62% van de consumenten wil ze behouden, terwijl dat aantal bij de handelaars oploopt tot 97%.

Alleen over de periode waarbinnen die solden georganiseerd moeten worden, is er geen eensgezindheid. 67% van de consumenten ziet een andere periode goed zitten, 84% van de handelaars ook. En ook wat de zomersolden betreft, zijn consument en handelaar het eens: die vinden het best plaats in augustus. De wintersolden daarentegen wil 84% van de handelaars het liefst in februari laten doorgaan, terwijl 43% van de consumenten de wintersolden willen vervroegen om hun eindejaaraankopen aan een voordeligere prijs te kunnen doen. "Daar dienen solden echter niet voor," zegt zelfstandigenorganisatie NSZ. "Solden zijn nodig om aan seizoensopruiming te doen, niet om te zorgen voor goedkopere kerstgeschenken."

Wat de sperperiode betreft, blijkt dat twee derde van de consumenten die maand voorafgaandelijk aan de solden, waarin geen kortingen geafficheerd of gesuggereerd mogen worden, liever weg wil. 91% van de handelaars wil daarentegen wel dat ze blijft bestaan. De sperperiode dient namelijk om de kleinhandel te beschermen tegen grote ketens, die altijd wel iets in promotie kunnen zetten en die promo’s ook gebruiken als lokmiddel.

De minister wacht nu nog op het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO en van de Raad voor het Verbruik. Zij moeten zich uitspreken deze maand nog uitspreken over de kwestie. Vervolgens zal Borsus in overleg met minister van Economie Kris Peeters een hervorming van de soldenwet voorstellen aan de regering.

Willy Borsus is op 20 april gastspreker op een sessie van The Retail Society. Meer info op de website van de business club.