Hoewel de voedingssector intensieve inspanningen doet om het zoutgehalte in zijn producten terug te schroeven, heeft dat bijzonder weinig impact op de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Food Standards Agency in Scotland (FSAS).

"Overdreven zoutconsumptie wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziektes, kanker, osteoperose en obesitas," merkt het webmagazine Foodnavigator.com op. "Die problemen hebben de voedingsindustrie aangezet om zwaar te investeren in strategieën om de zoutgehaltes in voedingsproducten terug te dringen. De impact lijkt echter minimaal te zijn. Uit het onderzoek blijkt echter dat Schotten nog altijd gemiddeld bijna 9 gram zout per dag consumeren. Dat is 50 procent meer dan de aanbevolen consumptie."

"Dat niveau is nagenoeg gelijk aan de hoeveelheid die vijf jaar geleden werd geregistreerd en komt ook overeen met een onderzoek over heel Groot-Brittannië drie jaar geleden," voert Charles Milne, directeur van het Foods Standards Agency, aan. Charles Milne noemt de resultaten van geleverde inspanningen ontgoochelend, maar zegt dat er actie moet blijven ondernomen worden om de zoutconsumptie terug te dringen.