"Sinds gisteren bevinden supermarkten in heel het land zich in een ongeziene situatie. Zo was er een volumestijging van 50% op alle FMCG-producten en een toename van 100% bij de droge voeding.”

“De consument hoeft zich echter geen zorgen te maken: supermarken hebben voldoende stock en ook in de toekomst zou er geen probleem zijn. Dit vraagt natuurlijk wel de nodige aanpassingen bij supermarkten op het vlak van personeel en logistiek”, aldus Dominique Michel, CEO van sectorfederatie Comeos, vandaag. Hoewel hij geruststellend wil zijn, vraagt hij de overheid ook om bepaalde regels te versoepelen waaronder stockleveringen. “De regels wat de bevoorrading en logistiek betreft verschillen van gemeente tot gemeente. Zo verbieden sommige onder hen leveringen na 18 uur. Gezien deze ongeziene situatie vragen we een grote flexibiliteit aan de overheid op dit gebied. De overheid zou de tijdschema’s voor de logistiek en de leveringen moeten versoepelen, we zouden ’s avonds, en in sommige gevallen zelfs ’s nachts moeten kunnen leveren.”

“Het winkelpersoneel moet ook een oplossing vinden voor de kinderopvang”

Wat het personeel betreft vraagt Comeos de overheid om de regels voor het gezondheidspersoneel ook toe te passen op het winkelpersoneel. “De overheid garandeert dat er kinderopvang is voor medisch en gezondheidspersoneel. Wij willen dat deze maatregel ook wordt toegepast op de retail. Het winkelpersoneel zal het deze dagen immers erg druk hebben.” Bovendien kunnen ook non-foodwinkels, die in het weekend niet meer hun deuren mogen openen, een groot financieel verlies lijden. “We vragen daarom ook hier dat de overheid bepaalde regels wijzigt. Gespecialiseerde winkels die medische of paramedische producten aanbieden zouden bijvoorbeeld op zaterdag geopend moeten kunnen blijven, en niet alleen van maandag tot vrijdag.” Bedrijven die sluiten op zaterdag moeten ook kunnen genieten van tijdelijke werkloosheid. Bovendien vraagt Comeos dat “bedrijven die een compliceerde financiële situatie zullen ervaren als gevolg van het coronavrius, moeten kunnen profiteren van rentevrije leningen."