Colruyt test vanaf vandaag zijn gloednieuwe kassaconcept ‘easy check-out’ in zijn winkel in Halle. Dankzij een camera met artificial intelligence boven de kassa worden producten automatisch gescand wanneer deze overgezet worden van de ene kar naar de andere. Daardoor verloopt het kassaproces tot een vijfde sneller.

Colruyt wilt zijn kassasysteem vergemakkelijken en test daarom vanaf vandaag zijn gloednieuwe ‘easy check-out’-concept in de Colruyt-winkel in Halle. Vooraf vond al een succesvolle eerste test plaats in een testomgeving, maar nu zullen ook klanten kennismaken met het nieuwe concept. De werking is simpel: boven één van de kassa’s hangt een camera met artificial intelligence die de producten automatisch scant wanneer deze overgezet worden van de ene kar naar de andere. “De camera herkent tot 85% van de producten en kan ook het onderscheid en de juiste keuze maken wanneer er meerdere barcodes op een product kleven, zoals bij een multipack”, vertelt Rudi Dewulf, regionaal directeur bij Colruyt. Groenten en fruit moeten wel nog gewogen worden, dus die worden nog niet meegenomen in deze nieuwe werkwijze. Ook producten die zich onderaan in de kar bevinden, zoals bakken drank, ziet de camera niet en zullen ook nog met een handscanner geregistreerd worden.

Colruyt easy check-out
©

Colruyt 

“Ons innovatieteam ‘Smart Technics’ ontwikkelde de ‘easy check-out’ zelf, in samenwerking met Heliovision, en zorgde voor een systeem op maat: het zorgt voor een efficiëntiewinst voor onze kassamedewerkers. Door deze innovatieve manier van werken zullen ze boodschappen sneller kunnen inscannen. Het kassaproces loopt zo tot een vijfde sneller En we blijven natuurlijk verder innoveren”, vertelt Dewulf enthousiast. Bovendien komt het nieuwe kassasysteem ook de ergonomie van de medewerkers ten goede. “Door het innovatieve systeem hebben kassamedewerkers hun twee handen vrij en kunnen ze producten dus met beide handen overzetten. Die vooruitgang op vlak van ergonomisch werken is voor ons een heel belangrijke factor", klinkt het.

De ‘easy check-out’ wordt voor enkele maanden getest in Halle, waar er binnenkort 10 kassa’s uitgerust worden met het gloednieuwe systeem. "Nadien volgt een evaluatie en zal de verdere uitrol duidelijk worden", besluit Dewulf.