Colruyt en Delhaize zijn gestopt met het bestellen en kopen van producten uit Rusland. In het geval van Delhaize gaat het om twee producten, bij Colruyt om “minder dan 30 producten”.

Steeds meer Europese retailers beslissen om Russische producten te weren uit hun winkelrekken uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. Bij ons stoppen Colruyt en Delhaize met de aankoop van Russische producten om praktische redenen. Roel Dekelver, communicatieverantwoordelijke bij Delhaize: “We hebben slechts twee producten van Russische origine in ons assortiment : een speciale Russische wodka en kamchatka-krab. Deze producten worden sowieso niet veel verkocht in deze periode. We anticiperen op moeilijke bevoorrading en betalingen in de komende weken voor deze twee producten en stoppen daarom de verkoop van deze twee producten tot nader order gezien de verwachte beperkte beschikbaarheid.”

Bij Colruyt zijn er “minder dan dertig producten” die uit Rusland komen, die volgens de retailer maar een zeer beperkte omzet halen. “We zijn afgelopen weekend gestopt met het bestellen van deze producten en zoeken momenteel alternatieven. Het gaat om een zeer gevarieerde waaier aan producten, zowel voeding als niet-voeding  We blijven zoveel mogelijk bestellingen in Oekraïne plaatsen. Het aantal producten uit Oekraïne is even beperkt”, aldus persverantwoordelijke Eva Biltereyst. “We gaan de producten die er nu nog liggen niet weggooien, dat zou verspilling zijn en dat willen we toch vermijden.” Bij andere Belgische supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Carrefour, liggen er geen Russische producten in de winkels.

Wereldwijd worden producten uit Rusland – vooral wodka – geboycot of uit de rekken gehaald omwille van de oorlog in Oekraïne. In Polen, een buurland van Oekraïne, stopt supermarktketen Biedronka met het verkopen van producten van bedrijven die geregistreerd staan in Rusland of Wit-Rusland. “Een beslissing die ingegeven is door de onuitgegeven agressie tegen het onafhankelijke Oekraïne. Het gaat in totaal om 16 producten”, zegt het bedrijf in een persbericht. De Poolse tak van Carrefour nam een gelijkaardige beslissing, meldt persbureau Reuters. Ook in Finland en Denemarken weren retailers Russische producten uit protest tegen de oorlog.