Carrefour Belgium vraagt het Brusselse hof van beroep om de beslissing van de Belgische mededingingsautoriteit rond het toestaan van de overname van alle Mestdagh-winkels door Intermarché op te schorten en nietig te verklaren. Volgens de retailer vormen 18 winkels een probleem in termen van machtspositie.

Begin dit jaar werden de 87 Mestdagh-winkels die onder de vlag van Carrefour opereerden, overgenomen door Intermarché. Een belangrijke operatie in het Franstalige winkellandschap in België die werd goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteit, maar waartegen Carrefour België zich verzet, zo blijkt nu. De retailer heeft eind vorig jaar beroep aangetekend bij het Brusselse hof van beroep om deze beslissing te schorsen en gedeeltelijk nietig te verklaren.  "In sommige regio's zorgt de overname van Mestdagh door Intermarché voor een fors grotere aanwezigheid en marktaandeel van deze laatste, waardoor een situatie van dominantie dreigt te ontstaan", legt Siryn Stambouli, woordvoerster van Carrefour, uit. "Een dergelijke situatie kan schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn voor de koopkracht van de klanten, vooral omdat de prijzen die in de winkels worden aangerekend minder rekening kunnen houden met de concurrentie, die voordien minder aanwezig was.”

"Wij vragen dat de betrokken winkels aan een andere keten worden verkocht"

In totaal zijn het 18 van de 87 door Intermarché overgenomen winkels die een probleem vormen in de ogen van Carrefour. "De Belgische mededingingsautoriteit moet beseffen dat deze machtspositie er is. Dat is van cruciaal belang om een marktaandeel dat goed verdeeld is in de betrokken regio's te behouden”, vervolgt Siryn Stambouli, die benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling van Carrefour is om de hele overname door Intermarché te dwarsbomen. "De oplossing die wij voorstellen, zoals in dergelijke gevallen regelmatig het geval is, is te vragen dat de winkels waarop deze machtspositie betrekking heeft, worden verkocht aan een andere keten dan Intermarché. Daardoor zou de aanwezigheid van de verschillende retailers weer in evenwicht komen en wordt vermeden dat één speler in bepaalde winkelgebieden een “dominante positie heeft”, besluit de woordvoerster. Een definitieve beslissing van de rechtbank wordt in mei of juni verwacht.