Na een succesvolle test in zijn Corporate Village in Zaventem, rolt Carrefour zijn autonome bezorgrobots uit naar andere steden. De eer is weggelegd voor Knokke.

Begin dit jaar kondigde Carrefour België aan dat het op zijn Corporate Village in Zaventem experimenteert met autonome bezorgrobots die kunnen worden ingeschakeld voor thuislevering binnen 15 minuten. Ze zijn uitgerust met 8 camera's en sensoren die vooraf het bewegingsgebied in kaart hebben gebracht. "Daardoor beweegt de robot veilig, vermijdt hij obstakels en is hij heel zichtbaar dankzij meerdere indicatielampjes", berichtte Carrefour toen. De retailer laat nu weten dat het pilootproject succesvol is geweest en heeft daarom beslist om de robots uit te rollen naar andere steden. Natacha, Nono en Loulou, zoals de robots heten, zullen van 20 juli tot 20 augustus terug te vinden zijn in een pop-up in Knokke of op fietspaden van de badplaats. Er wordt daarbij een zone van 400 meter rond de pop-up getekend en opgeslagen in het geheugen van de bezorgrobots om alles veilig te laten verlopen. "We kozen voor Knokke omdat de badplaats een vergelijkbare oppervlakte heeft als de Corporate Village-zone in Zaventem, waar onze robots al werken. Dit maakt hun programmering efficiënter", legt Arnaud Lesne, innovation director bij Carrefour België, uit. "Vakantiegangers willen hun leven vergemakkelijken, zonder zich zorgen te hoeven maken over de boodschappen, en dat is wat wij hen bieden." Met deze robots wil Carrefour inspelen op de grotere vraag naar thuislevering en vooral ook aanwezig zijn in steden waar de bestelplatforms onvoldoende bediend worden door bezorgers.

Klanten die de robots willen testen, hoeven enkel naar de Deliveroo-app te gaan, "Carrefour Experience" te selecteren en vervolgens te kiezen uit meer dan 500 producten. Zodra de bestelling is gevalideerd, duurt het 5 minuten voor een van de robots geladen wordt en aan zijn rit begint. Ze rijden ongeveer 6 km/u, hebben een autonomie van 4 uur en kunnen tot 25 kg aan aankopen vervoeren. De robots zijn beschikbaar van maandag tot zondag van 8 tot 14 uur.