Sinds deze week gebruikt Bubble Post een nieuw elektrisch cargofiets voor de leveringen van grotere goederen in de stad Brussel: de Tortuga XL. De eerste tien exemplaren zijn intussen geleverd. In de loop van het jaar komen er nog een veertigtal bij, die ook in andere steden zullen worden ingezet.

De 'laatste mijl' heeft in de totale logistieke kost een aandeel dat kan oplopen tot 75%. Het is ook niet het meest milieuvriendelijke deel. Bubble Post tracht daar wat aan te doen, maar met zijn Tortuga XL fietsbestelwagen wil het jonge stadsdistributiebedrijf nog een stap verder gaan. De Gentse startup Bubble Post gebruikt al cargofietsen en kleinere ecologische voertuigen aangedreven door elektriciteit of aardgas. Het bedrijf heeft ondertussen vestigingen in de meeste grote steden in België en is ook al aanwezig in Nederland. Het is tevens via partners begonnen met het uitbreiden in andere Europese landen.

In Nederland is Bubble Post onlangs begonnen met het inzetten van cargofietsen met een actieve koeling. Een nieuwe innovatie is nu de Tortuga XL, een ‘elektrische fietscamionette’. Dit innovatief vervoermiddel werd bedacht, ontwikkeld en geproduceerd - in België - door The Opportunity Factory. Het bedrijf was al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een elektrische cargofiets, maar de input van Bubble Post heeft het bedrijf geholpen bij het finetunen ervan. “Duurzame en efficiënte stadsdistributie is waar we met Bubble Post voor staan. Duurzame oplossingen vinden voor stadsmobiliteit is dan weer het stokpaardje van The Opportunity Factory. Het kon niet anders dan dat beide, van oorsprong bovendien Gentse bedrijven, elkaar vonden”, aldus Mattias Decuypere, operationeel en logistiek verantwoordelijke van Bubble Post.

Bestelwagen

Volgens hem kan de Tortuga XL zonder probleem op zichzelf een bestelwagen in de stad vervangen. Met een laadvermogen van 250kg en 2 m³ beschikt hij over de grootste laadcapaciteit in zijn soort. “Ook het gebruik van robuuste materialen en vooral de afvering op alle wielen heeft ons overtuigd”, zegt Decuypere.

Dit jaar levert The Opportunity Factory er nog veertig af bij Bubble Post. Die zullen dan ook in andere steden worden ingezet. Voor de komende twee jaar is er ook al een intentieovereenkomst tussen beide bedrijven voor de afname van nog vijftig stuks per jaar.

Startups

The Opportunity Factory is een startup die in 2014 als coöperatieve vennootschap werd opgericht. Doel van het bedrijf is innovatieve en duurzame oplossingen ontwikkelen, met focus op stadsmobiliteit. Dit jaar komt de Tortuga XL op de markt. Eerder al (in 2015) werd de Urban Nomad gelanceerd: een elektrisch aangedreven fietskar.

Bubble Post, in 2013 opgestart, is gespecialiseerd in first-and- last-mile delivery op een ecologische manier. De goederen worden door de klanten aan de rand van de stad bij Bubble Post afgeleverd, waarna ze gesorteerd en gebundeld worden. Het zelf ontwikkeld IT-systeem berekent de meest efficiënte route en voorziet het meest geschikte voertuig.