De luxe retailsector in het Verenigd Koninkrijk zou tot 6,8 miljard pond (bijna 8 miljard euro) aan export per jaar kunnen verliezen als het land uit de EU stapt met  een No Deal Brexit. Walpole roept de Britse overheid dan ook op om een no deal exit uit te sluiten. Dat meldt Retail Gazette.

Dinsdag werd het Brexit-akkoord van Premier Theresa May weer weggestemd door het Britse parlement. Vandaag volgt er opnieuw een stemming over het al dan niet verlaten van de EU zonder akkoord op 29 maart. En aangezien geen akkoord in zicht is, is het waarschijnlijk dat de Britse luxeretail 6,8 miljard pond (bijna 8 miljard euro) per jaar aan export zal verliezen. Dat vertelt Walpole, bekend van onder meer Harrod’s en Burberry, aan Retail Gazette.

“De Britse luxewinkels zijn vastbesloten om in Verenigd Koninkrijk te blijven, maar we verliezen ons geduld met de overheid die ons tot het randje van een no deal drijft”, zegt Helen Brocklebank, CEO van Walpole, aan de nieuwswebsite.

7 miljard pond verlies

“De verloren export van Britse luxe zal de Britse economie bijna 7 miljard pond (bijna 8 miljard euro) kosten en wij zijn van mening dat dat geld moet gebruikt worden om het land te versterken in plaats van het te verzwakken. Wij dringen er bij de regering op aan om een no deal exit uit te sluiten”, voegt ze er nog aan toe.

Ter herinnering, zo'n 80 procent van de luxegoederen van het Verenigd Koninkrijk gaat naar het buitenland en de EU is daarbij de grootste afzetmarkt.

Erwin Vandenbosch