Brico mikt op expansie met zijn vernieuwde winkelformule. De doe-het-zelfketen denkt aan "enkele nieuwe winkels per jaar," zei topman Dieter Struye bij de voorstelling van de vernieuwde winkel in Zemst.

Brico heeft zijn winkel in Zemst volledig gerenoveerd volgens een nieuw winkelconcept. Zo werden ongeveer 5.000 bijkomende referenties toegevoegd aan het reeds bestaande aanbod van 45.000 artikelen, om in te spelen op de steeds hogere en meer gediversifieerde verwachtingen van klanten.

Om het winkelcomfort te vergroten, werd het winkelpunt met een derde vergroot tot 9.000 m² en is de winkel nagenoeg helemaal overdekt. Verder speelt Brico in op omnichannel met afhaalpunten en introduceert het de selfscan in Zemst. Daarmee is de winkel volgens Brico de allereerste doe-het-zelfzaak in België die self-scanningkassa’s ter beschikking stelt van de klanten.

 

Het vernieuwde concept moet vanaf volgend jaar uitgerold worden. Uiteindelijk moeten alle Brico-winkels in het land gerenoveerd worden, liet Managing Director Dieter Struye optekenen. Ook in de Plant-it-winkels (11 vestigingen) zal worden geïnvesteerd, zei hij. Van die winkelformule stelde Brico vorige week al een vernieuwde winkel voor in Antwerpen. De komende jaren wil Struye in totaal 160-tal winkels aanpakken. 

Nieuwe winkelopeningen

Als marktleider weet Brico van de scherpe concurrentie op de markt, waarbij de kant steeds veeleisender wordt. Het bedrijf wil door te investeren in de vernieuwing van zijn winkelpark terug aanknopen met groei. Tegelijkertijd denkt de retailer ook aan expansie. Bij de voorstelling van de vernieuwde winkel in Zemst, zei topman Dieter Struye dat hij mikt op enkele nieuwe openingen per jaar.

"Met al onze formules hebben we plaatsen waar we niet aanwezig zijn, of zelfs onze concurrenten niet. In onze expansiestrategie zoeken we eerst naar die 'white spots', waar geen doe-het-zelf aanwezig is en we de markt kunnen ontwikkelen,” aldus Struye aan persagentschap Belga. Hij sprak over een paar nieuwe winkels per jaar, van de drie winkelformules van Brico (Brico, Brico Plan-it en Brico City).

Stakingsacties

Wie de nieuwe Brico-winkel graag dit weekend zou bezoeken, staat mogelijk voor een gesloten deur. De meeste winkels van de groep zouden dit weekend toe blijven door stakingsacties van het personeel. Die werden aangekondigd nadat onderhandelingen tussen directie en vakbonden eerder deze week mislukten. Deze week waren er al sporadisch werkonderbrekingen, maar dit weekend zouden de meeste winkels de deuren sluiten, zegt Myriam Delmée, vicepresident van vakbondsorganisatie SETCA, aan Belga.

Begin januari pakte de directie van Brico uit met een Back To Growth'-plan, waarbij het personeel een loonsverlaging moet slikken en flexibeler ingezet zal worden. Ook worden een hondertal banen geschrapt. Dieter Struye wil echter niet spreken van een herstructurering. Volgens hem verdwijnen er enkel banen in winkels waar historisch een teveel aan personeel is gegroeid.