Bpost neemt de Nederlandse koel- en vrieslogistieker Leen Menken Foodservice Logistics over. Die is in Nederland op vijf jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste fulfillment- en last mile bedrijven in de e-commerce van verse en diepgevroren voeding. Het bedrijf is onder andere de logistieke partner van Hello Fresh. Over de transactie is voorlopig nog maar weinig geweten.

Leen Menken is gestart als logistieker voor horecaketens, retailers en cateraars. Hiervoor beschikt het over een centrum voor koel- en vriesopslag en distributie in Zoetermeer. Daarnaast is het actief in de logistiek en distributie voor de e-commerce. Het begon voorzichtig in 2012 en is inmiddels fors gegroeid. Vandaag is Leen Menken een zeer belangrijke speler in de fijnmazige distributie voor foodwebshops. Het bedrijf heeft een landelijk dekkend netwerk in Nederland.

Leen Menken verzorgt de logistiek voor een aantal webshops die in België minder bekend zijn, zoals De Vegetarische Slager, Ruud Maaz of Streekbox, maar ook voor actieve spelers, zoals Koop een Koe of Hello Fresh. Voor het maaltijdboxenbedrijf is Leen Menken de vaste logistieke partner en verzorgt het het inpakken van de dozen in het centrum in Zoetermeer. Om ruimte te creëren voor de groei van de fulfillment-activiteiten bouwen Hello Fresh en Leen Menken samen een nieuw distributiecentrum nabij de huidige installaties.

Fresh Food Delivery

Volgens de Nederlandse pers neemt bpost Leen Menken Foodservice Logistics over en is het nieuws inmiddels bevestigd door het bedrijf zelf. Voorlopig kregen we nog geen reactie van bpost, maar zodra we meer weten, houden we u zeker op de hoogte.

Veel is nog niet geweten over deze acquisitie, buiten het feit dat Leen Menken, de oprichter van Leen Menken Foodservice Logistics, het bedrijf zal blijven vertegenwoordigen. Hij zal hiervoor nauw samenwerken met de business unit Fresh Food Delivery van bpost, onder leiding van Jeroen D’Espallier. Ook het managementteam blijft op post.

Het is niet de eerste overname van bpost in Nederland na de mislukte acquisitiepoging van PostNL. Inmiddels werden twee nichespelers overgenomen: Dynalogic (fulfillment en distributie in bepaalde niches van de e-commerce), De Buren (afhaalpunten en pakjeskluizen). Met Leen Menken haalt het Belgische bedrijf een belangrijke speler in de foodsector binnen, een snelgroeiende markt in zowel Nederland als België.