Ahold Delhaize wil bol.com in de tweede helft van volgend jaar naar de beurs brengen. Dat kondigt het bedrijf maandag aan. Ahold Delhaize blijft de grootste aandeelhouder van de webwinkel.

Bol.com gaat apart naar de beurs, als het van moederbedrijf Ahold Delhaize afhangt. Het concern wil op die manier meer geld binnenbrengen, de webwinkel verder laten groeien en "de volledige kansen van bol.com te benutten". De beursgang staat gepland voor de tweede helft van volgend jaar op de beurs van Amsterdam. Ahold Delhaize blijft de grootste aandeelhouder. Meer details geeft het bedrijf voorlopig niet.

Ahold Delhaize is zelf al genoteerd op de beurs, maar met de beursgang van bol.com gaat een jarenlange wens van Ahold Delhaize-beleggers in vervulling. De supermarktketen bleef altijd erg terughoudend over de prestaties van bol.com, waardoor beleggers zich nooit echt een beeld konden vormen van hoe de webwinkel het deed. Door een beursgang wordt Ahold Delhaize verplicht de resultaten van bol.com apart bekend te maken.

Het bedrijf doet de aankondiging naar aanleiding van zijn beleggersdag later op maandag. Daar deelt het ook vooruitzichten voor de komende jaren. Ahold Delhaize verwacht tegen 2025 voor 10 miljard euro meer te verkopen dan in 2022. De winst en de online verkoop, die voor dit jaar geschat wordt op 5,5 miljard euro, moet tegen dan verdubbeld zijn.