Blokker heeft voor zijn webshops Blokker.nl en Blokker.be zopas een nieuw e-fulfilment distributiecentrum (e-DC) in Gouda in gebruik genomen. Net op tijd, want de Nederlandse keten verwacht het drukste jaar ooit in online aankopen.

In het nieuwe e-DC heeft de huishoudspecialist nu 15.000 m2 ter beschikking, maar vanaf maart 2016 wordt de oppervlakte uitgebreid tot 37.000 m2. Het oude e-DC voor Blokker.nl in Houten kon met 6.000 m2 vloeroppervlakte de toegenomen online vraag niet meer aan. Daarom heeft het bedrijf tussen maart en september in alle discretie gewerkt aan het nieuwe e-DC. 

Het e-fulfilmentcentrum in Gouda is zeven dagen per week, 16 uur per dag in gebruik. Magazijnmedewerkers verwerken momenteel tot 11.000 orders per dag (700 orders per uur) voor klanten van de online huishoudwinkels van Blokker in Nederland en België. Dat aantal kan worden opgeschaald naar 1500 tot 2000 orders per uur, waardoor het e-DC op termijn meer dan 20.000 orders per dag kan verwerken. In Gouda werken nu tussen de 50 en 170 medewerkers. Als de klant vóór 22.00 uur bestelt, kan het bedrijf de volgende dag leveren. Daarbij wordt nauw samengewerkt met PostNL.

Omnichannel

Antoine Brouwer, directeur omnichannel van Blokker Holding en verantwoordelijk voor Nextail, de online organisatie van Blokker Holding, zegt dat de weg naar een verbreding van het online assortiment nu open ligt. “Met dit nieuwe e-DC zetten wij onze servicebelofte van de ‘endless aisle’, oftewel de digitale verlenging van ons fysieke winkelaanbod, extra kracht bij,” zegt hij.

Met dit e-DC heeft Blokker Holding gekozen om het e-fulfilment te insourcen. Volgens Koen van Doorn, supply chain-directeur, was men in het vorige fuklfilment center tegen de grenzen van het uitbesteden aangelopen. “Door zaken terug te halen, behouden wij de controle over ontwikkelingen en kosten. Dat is de kern van ons beleid. Blokker.nl is de eerste grote omnichannel-retailer die dit doet. Hierdoor zijn wij flexibeler en bieden wij de klant meer service,” klinkt het.

 

Assortiment

Niet alleen de vloeroppervlakte is exponentieel gegroeid: ook de voorraad is enorm uitgebreid. Het e-DC herbergt nu 12.000 verschillende producten. Dat zal groeien tot 45.000. Het huidige assortiment is de helft groter dan in het oude e-DC.

Het nieuwe centrum in Gouda is voorlopig enkel voor de webwinkels van Blokker zelf voorzien, maar het kan in de toekomst wel mogelijk meer webshops accommoderen,” zei een woordvoerster aan Gondola. Andere merken van Blokker Holding zijn onder meer Bart Smit, Leen Bakker, Intertoys en Cook & Co.

 

Piekdagen

Blokker verwacht het drukste jaar ooit in online aankopen. Dat is grotendeels te danken aan de assortimentsuitbreiding die het nieuwe e-DC mogelijk maakt. De aankomst van Sinterklaas medio november heeft al voor een eerste grote piek gezorgd, maar de grote drukte op de e-DC-vloer wordt pas verwacht in de weken voorafgaand aan Kerst. Tijdens piekdagen voor de eindejaarsfeesten krijgt het e-DC tot zes keer zoveel orders te verwerken als op normale dagen.